Botwinka


domowa zupa


Botwinka- zupa o smaku lata


Botwinka to jedna z naszych ulubionych zup. Ma piękny kolor i jest wyjątkowo smaczna. Ja podaję ją z ziemniakami i burakami. Mimo wielu pływających zielonych elementów to także jedna z ulubionych zup mojego synka. Cieszy mnie, że z apetytem je zupy bo są one źródłem witamin pochodzących z warzyw. Botwinka najbardziej nam smakuje wczesnym latem gdy zaczynają rosnąć pierwsze, młode buraczki. A dodatek świeżego koperku nadaje tej zupie wyjątkowego aromatu. 


Przepis na botwinkę


Podstawą dobrej botwinki jest aromatyczny bulion oraz świeże i młode warzywa. Możecie ugotować bulion warzywny wcześniej lub rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową eko. Ja sama przygotowuję własną kostkę rosołową także mogę otrzymać pyszny i aromatyczny bulion w zaledwie kilka minut.

Składniki:


- 2 litry bulionu,
- 2 pęczki botwinki,
- 2 marchewki,
- 3 średnie buraki,
- 6 ziemniaków,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:


Przygotowujemy wszystkie warzywa. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Połówkę buraka zostawiamy w całości- dodamy go pod koniec gotowania by kolor zupy stał się intensywniejszy.Podobnie postępujemy z marchewką i ziemniakami. Czosnek obieramy. Botwinkę myjemy i kroimy na drobne kawałeczki. Koper myjemy i drobno siekamy.
Do gotującego się bulionu dodajemy najpierw buraki- one gotują się najdłużej więc powinny pierwsze znaleźć się w zupie. Po 10 minutach kolej na ziemniaki i marchew. Po 15 minutach dodajemy botwinkę i połówkę buraka. Gotujemy zupę jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Na koniec można zabielić zupę odrobiną śmietany wymieszaną z gorącym wywarem by po wlaniu jej do zupy nie powstały grudki. Smaku zupie nada także koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Po dodaniu śmietany czekam jeszcze parę minut by zupa ponownie się zagotowała. Smacznego!



szybki przepis


13 komentarzy:

  1. Botwinka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa, choć teraz też bardzo ją lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie botwinke, niestety nigdy jej nie gotuje. Chyba powinnam sprobowac :). Dziekuje za przepis! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba w końcu się odważę i ugotuję taką zupę. Choć latem ciężko mi się do zupy zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinkę uwielbiamy, najlepszą robi nasza mama :D Nasza też jest dobra ale nie ma w sobie tego czegoś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wędrówki po kuchni27 lipca 2020 09:47

    Masz rację, botwinka to zdecydowanie zupa lata. Bardzo ją lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Botwinka jest najlpesza wiosną, kiedy buraczki sa bardzo młode i delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tę zupę, kojarzy mi się z dzieciństwem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja do niej dojrzałam dopiero gdy sama zostałam mamą:)

      Usuń