Owsianka z piekarnika

owsianka bananowa one day more
 


Owsianka z piekarnika


Jestem fanką śniadań na ciepło- zdecydowanie! Moją pierwszą myślą po przebudzeniu jest to co dzisiaj pysznego przygotuję dla mojej rodzinki. Gotowanie to jedna z moich pasji dlatego na samą myśl o nim dostaję zastrzyk energii i zmierzam do kuchni:) 

Przez synka zostałam okrzyknięta "najmilszą mamusią, która robi najpyszniejsze jedzenie". Takie wyznanie jak na 4 latka to ogromna nobilitacja, dlatego muszę utrzymać poziom:)

Często na naszym śniadaniowym stole królują przeróżne placuszki czy gofry ale tym razem postawiłam na śniadanie jednonaczyniowe i tak powstała zapiekana owsianka. Do tej pory owsiankę serwowałam w tradycyjnej formie ale teraz to danie zyskało zupełnie inny charakter. Moja pyszna owsianka przypomina teraz bardziej zapiekankę czy też owsiany torcik. Jest lekka i kremowa z nutą korzennych smaków. Zwieńczeniem jej smaku są przypieczone jabłka. 

Takie pyszne owsianki mogą być z powodzeniem serwowane na dziecięcych imprezach- będziecie mieć pewność, że podajecie dzieciom zdrowe a zarazem smaczne danie. Ja podaję moją owsiankę z kleksem jogurtu z kokosa. Jest pysznie- zresztą przekonajcie się sami!


Owsianka na śniadanie- przepis


Z podanych proporcji wyjdzie całkiem spora porcja. W sam raz dla 3 osobowej rodzinki a nawet zostanie coś na deser. Robiąc tą owsiankę używam mleka roślinnego ewentualnie rozwodnionej śmietany 30 %. Daktyle dają słodycz a gdyby było wam jej mało możecie dodać 2 łyżki miodu lub polać nim owsiankę już na talerzu.

Składniki:

- 150 gram płatków owsianych,

- 300 ml mleka zwykłe / roślinne lub śmietana 30% pół na pół z wodą

- 2-3  jajka,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1 łyżeczka kardamonu,

- garść pokrojonych daktyli,

- 2 jabłka,


Przygotowanie:


Całe przygotowanie tej owsianki sprowadza się do wymieszania wszystkich składników ze sobą oprócz jabłek. Tak powstałą masę przekładam do wysmarowanego masłem lub olejem kokosowym naczynia żaroodpornego. W moim przypadku była to szklana forma na tartę o średnicy: 25 cm.
Na wierzchu układam kawałki jabłka. Całość piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni ( góra-dół). Smacznego!


pyszne owsianki




12 komentarzy:

  1. Owsianka robi wrażenie i efekt WOW po wyjęciu z piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. JAbłko i słodkie rozgrzewające przyprawy! No i takie śniadanie zrobi ci dzień

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsianki! Piernikowej jeszcze nie robiłam. Dobry patent!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy w życiu nie jadłam jeszcze owsianki z piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jajka z pewnością wpływają na ostateczną konsystencję potrawy, możesz spróbować je zamienić albo siemieniem lnianym z wodą lub rozgniecionymi bananami. Też powinno być smacznie:)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń