Placki z dyni

zdrowe odżywianie


Placuszki z dyni-propozycja na ciepłe śniadanie i nie tylko



Dynia nie dość, że ładna to jeszcze dobra!  Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem. Tym razem propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację. Placuszki z dyni są smaczne i puszyste. W towarzystwie dżemu lub owoców podbiją każde podniebienie. Mój synek bardzo lubi wszelakie placuszki, racuchy i naleśniki. Placuszki dyniowe znalazły więc też u niego uznanie. Przygotowuje je zazwyczaj w formie ciepłego śniadania. Nawet zimne smakują bardzo dobrze. A teraz zapraszam po przepis na placki z dyni.



Zanim placuszki...puree z dyni


Przed przystąpieniem do wykonania placuszków musimy przygotować puree z dyni. Umytą i pokrojoną na cząstki dynię piekę w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wbijam widelec lub wykałaczkę i sprawdzam czy dynia jest miękka. Gdy ostygnie, ściągam skórkę i blenduję na gładkie puree.

Placki z dyni- przepis


Składniki:

200 gram puree z dyni,
2 jajka,
2 łyżki roztopionego masła,
ok. 200 gram mąki
2 łyżki cukru ( można zastąpić garścią suszonych daktyli lub łyżką miodu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,

*3-4 łyżki jogurtu naturalnego, gdy puree nie jest rzadkie, 

Przygotowanie:

Mieszamy w misce puree z dyni, jajka, roztopione masło i cukier. Mąkę przesiewamy  i łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy ją do masy dyniowej i wszystko delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto na placuszki jest bardzo gęste dodaje jogurt naturalny. 

Smażymy placuszki na patelni- ja używam tej do naleśników i smażę bez użycia tłuszczu. Nakładamy po łyżce ciasta i formujemy placuszki. Podczas smażenia troszkę urosną więc należy robić odstępy między nimi na patelni. Smażą się bardzo szybko- najlepiej na średnim ogniu. Z podanych proporcji powstanie ok 12 sztuk. Placuszki jemy z dżemem, owocami i bitą śmietaną. Nawet z samym cukrem pudrem są smaczne.

placuszki z dyni


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Dynia świetnie nadaje się do wszelkich placuszków i wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Placków z dyni na słodko jeszcze nie jadłam. Świetny pomysł na przemycenie dyni dzieciom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój synek je uwielbia. W placuszkach nie czuć dyni tak naprawdę ale to jej zawdzięczają one swoją puszystość:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dokładnie- warto wybierać produkty sezonowe i cieszyć się ich najlepszym smakiem i jakością:)

      Usuń
  4. Placki z dyni to jednyna z możliwości, żeby mojemu synowi przemycić dynię w jego menu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że skusiłby się też na muffinki dyniowe:0

      Usuń
  5. Też bardzo lubię i rzadko, bo rzadko, ale robimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam i zawsze mam zapas puree w zamrażalniku:)

      Usuń