Placki dyniowe

Placki dyniowe

Placuszki dyniowe, banan, jabłko



Dynia nie dość, że ładna to jeszcze dobra!  Zazwyczaj przygotowywałam z niej zupę krem. Tym razem propozycja na śniadanie lub ciepłą kolację. Placuszki z dyni są smaczne i puszyste. W towarzystwie dżemu lub owoców podbiją każde podniebienie. Mój synek bardzo lubi wszelakie placuszki, racuchy i naleśniki. Placuszki dyniowe znalazły więc też u niego uznanie. Przygotowuje je zazwyczaj w formie ciepłego śniadania. Nawet zimne smakują bardzo dobrze. A teraz zapraszam po przepis na placki z dyni.



Zanim placuszki...puree z dyni



Przed przystąpieniem do wykonania placuszków musimy przygotować puree z dyni. Umytą i pokrojoną na cząstki dynię piekę w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wbijam widelec lub wykałaczkę i sprawdzam czy dynia jest miękka. Gdy ostygnie, ściągam skórkę i blenduję na gładkie puree.

Placki z dyni- przepis.


Składniki:

200 gram puree z dyni,
2 jajka,
2 łyżki roztopionego masła,
ok. 200 gram mąki
2 łyżki cukru ( można zastąpić garścią suszonych daktyli lub łyżką miodu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,

*3-4 łyżki jogurtu naturalnego, gdy puree nie jest rzadkie, 

Przygotowanie:


Mieszamy w misce puree z dyni, jajka, roztopione masło i cukier. Mąkę przesiewamy  i łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy ją do masy dyniowej i wszystko delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto na placuszki jest bardzo gęste dodaje jogurt naturalny. 

Smażymy placuszki na patelni- ja używam tej do naleśników i smażę bez użycia tłuszczu. Nakładamy po łyżce ciasta i formujemy placuszki. Podczas smażenia troszkę urosną więc należy robić odstępy między nimi na patelni. Smażą się bardzo szybko- najlepiej na średnim ogniu. Z podanych proporcji powstanie ok 12 sztuk. Placuszki jemy z dżemem, owocami i bitą śmietaną. Nawet z samym cukrem pudrem są smaczne.

Przekrojony placuszek z dyni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz