Masło orzechowe
Masło z orzechów ziemnych
Przepis na domowe masło orzechowe
Składniki:
Przygotowanie:
Wykonanie domowego masła orzechowego zaczynamy od odpowiedniego przygotowania orzechów. W tym wypadku orzechy ziemne należy wcześniej podprażyć na suchej i rozgrzanej patelni do ich delikatnego zrumienienia.
Można to także zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni wtedy wystarczy 5-10 minut ale pamiętajcie o mieszaniu orzechów od czasu do czasu.
Orzechy wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na najwyższych obrotach kilka razy po mniej więcej 30 sekund. Ja robię przerwy w miksowaniu, zgarniam orzeszki ze ścianki naczynia i miksuję dalej. Możecie dodać łyżkę oleju dla lepszego poślizgu. Ja dodałam olej kokosowy. Na koniec powinna powstać gęsta konsystencja.
Masło orzechowe możecie posolić do smaku lub dodać np. kakao wtedy otrzymacie jego czekoladową wersję. I już gotowe- pyszne, domowe masło orzechowe.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam takiego domowego masła, jestem ciekawa jego smaku.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mojego syna, chętnie podsunę mu pomysł na przygotowanie, uwielbia masło orzechowe. :)
OdpowiedzUsuńJa lubię robić, ale nie dodaje dodatkowo oleju ;)
OdpowiedzUsuńAleż to proste. Musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy! Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś się skuszę, domowe masło orzechowe to jest to.
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe, a swojego jeszcze nigdy ne robiłam.
OdpowiedzUsuń