Masło z orzechów ziemnych


masło orzechowe



 Masło z orzechów ziemnych



W naszym domu placuszki i gofry to częsta propozycja śniadaniowa. A do takiego śniadania domowe masło orzechowe jest najlepsze. Oczywiście jest to tylko jedna z innych opcji. Synek lubi mieć wybór dlatego obok kremu orzechowego zawsze pojawiają się także domowe dżemy:)

Można oczywiście kupić dobre w składzie masło orzechowe ale nie należy ono do najtańszych. Poza tym zrobienie takiego domowego masła orzechowego jest bardzo szybkie i banalnie proste. W kilka minut otrzymacie pyszne smarowidło i nie będziecie się musieli zastanawiać co jest w środku.

Krem z orzeszków ziemnych przechowuję w lodówce. Długo zachowuje on swoją świeżość. 


Przepis na domowe masło orzechowe



Składniki:


- 300- 400 gram orzeszków ziemnych,
- 1 łyżka oleju ( można dodać więcej),

Przygotowanie:


Orzechy ziemne należy wcześniej podprażyć na suchej i rozgrzanej patelni do ich delikatnego zrumienienia. Można to także zrobić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni wtedy wystarczy 5-10 minut ale pamiętajcie o mieszaniu orzechów od czasu do czasu.

Orzechy wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na najwyższych obrotach około30 sekund. Ja robię przerwy w miksowaniu, zgarniam orzeszki ze ścianki naczynia i miksuję dalej. Możecie dodać łyżkę oleju dla lepszego poślizgu. Ja dodałam olej kokosowy. Na koniec powinna powstać gęsta konsystencja. Masło orzechowe możecie posolić do smaku lub dodać np. kakao wtedy otrzymacie jego czekoladową wersję. I już gotowe- pyszne, domowe masło orzechowe. Smacznego!


orzechy



4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takiego domowego masła, jestem ciekawa jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie coś dla mojego syna, chętnie podsunę mu pomysł na przygotowanie, uwielbia masło orzechowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię robić, ale nie dodaje dodatkowo oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to proste. Musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń