Zupa cebulowa

zupa cebulowa


 Zupa cebulowa


Nie wierzyłam własnym oczom gdy mój 4 letni synek zajadał się zupą cebulową. Prawie wylizał talerz a na końcu dowiedział się, że głównym składnikiem tej jakże pysznej zupki jest cebula! Warzywo, które omija szerokim łukiem bo podobno jest niedobre i śmierdzi. Jednak obydwoje doszliśmy do wniosku, że w tym wydaniu rzeczywiście jest smaczne. Takie triki sprawdzają się przy dzieciach. Blendujemy składniki i delektujemy się smakiem:)

Zupa cebulowa czekała dość długo na swoją premierę ale w końcu się doczekała i teraz będzie w naszym domu stałym gościem! Prosta i smaczna, niedroga a mimo to pożywna i aromatyczna. Do tego zdrowa. Mnie i mojej rodziny już nie trzeba do niej przekonywać a Wy się skusicie?


Przepis na zupę cebulową z grzankami


Z podanych proporcji otrzymacie 4 solidne porcje. Zupę cebulową krem podaję z grzankami lub z chlebkiem zapiekanym w piekarniku z serem. Jako płyn do zupy używam bulionu ale może też być woda. W wersji na szybko wystarczy we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową eko bez wzmacniaczy smaku.

Składniki:


- 8 średnich cebul,
- 4 średnie ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 800 ml bulionu,
- masło klarowane do smażenia, 
- sól, pieprz i tymianek do smaku,
- kromki dobrego chleba,
- parmezan do zapieczenia w piekarniku,

Przygotowanie: 


Zaczynamy od przygotowania warzyw. Obrane warzywa myjemy i kroimy. Cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę a czosnek miażdżymy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego. Podsmażamy na nim najpierw czosnek, po chwili dodajemy cebulę a gdy się delikatnie zrumieni ziemniaki. Mieszamy całość od czasu do czasu. Przyprawiamy tymiankiem ( około 1/2 łyżeczki wystarczy na początek). Po około 10 minutach wlewamy do garnka gorący bulion. Całość gotujemy około 15 minut, po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie. Na końcu zupę blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
W tak zwanym międzyczasie podpiekamy w piekarniku kromki chleba. Wystarczy im kilka minut w temperaturze 200 stopni. Następnie gorącą zupę przekładamy do żaroodpornych misek, na środek każdej z nich kładziemy naszą grzankę, posypujemy startym parmezanem oraz szczyptą tymianku. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez kilka minut, aż ser się roztopi. Gotowe! Uważajcie przy wyciąganiu misek z piekarnika będą gorące. Smacznego!


zupa cebulowa z grzankami




6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej, jednak myślę, że może zasmakować rodzicom.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, a przecież bardzo ją lubimy, chętnie skorzystam z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za cebulową nie przepadam,ale bardzo lubię serową z grzankami - idealna na chłodniejsze dni,bardzo rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obydwie zupy są aromatyczne i rozgrzewające- nic tylko jeść:)

      Usuń