Domowy kisiel

 

domowy kisiel


Domowy kisiel


Przysmak dla małych i dużych zwłaszcza gdy za oknem zimno. Taki domowy kisiel to prawdziwy rarytas a zatopione w nim owoce to dodatkowa atrakcja. Taka mała rzecz a cieszy. I o to chodzi w kuchni. Domowy kisiel przygotujecie w kilka minut-to idealna propozycja na domowy, zdrowy deser.

Bazą domowego kisielu jest domowy sok. Ja co roku robię soki z malin i wiśni. W zamrażalniku mam tez zapas mrożonych owoców. Czyli dwa podstawowe składniki kisielu mam zawsze pod ręką. 

Domowy kisiel robię gdy tylko najdzie nas ochota na coś owocowego i rozgrzewającego. 


Przepis na domowy kisiel

Z podanych proporcji otrzymacie około 3 porcji domowego kisielu. W zależności od tego jak Wasz sok jest słodki kisiel będzie wymagał dosłodzenia lub nie. Ja zazwyczaj go nie dosładzam.

Składniki:


- 1/2 szklanki domowego soku,
- 1 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- garść mrożonych owoców,
- garść rodzynek,
opcjonalnie cukier do smaku,

Przygotowanie:


Sok wraz z jedną szklanką wody zagotowujemy. Do reszty wody dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie było grudek. Do gotującej się wody dodajemy naszą mieszankę wody z mąką. Całość dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy rodzynki i mrożone owoce. Ponownie mieszamy i gdy kilka razy kisiel "pyrknie" zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczek. Gotowe. Smacznego!

fitdeser


4 komentarze:

  1. Ooo, właśnie idę robić, ale taki gotowy, bo niestety nie mam soku ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, a przecież to taki smaczny deser, tym bardziej, że może pochwalić się różnorodnością smaków, łatwo się go robi. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na razie furorę robi domowy budyń, kisielu jeszcze nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kisiel, chętnie sobie sama zrobię :) Wiadomo swojskie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń