Domowa kostka rosołowa

domowa vegeta


 Domowa kostka rosołowa


Domowa kostka rosołowa to dla mnie ogromna pomoc gdy chcę w miarę szybko ugotować pyszną i aromatyczną zupę. A zupy w naszym domu to codzienność. Postawą wielu z nich jest bulion. Nie zawsze mam czas i odpowiednie składniki by przygotować bulion od zera. W takiej sytuacji domowa kostka rosołowa jest idealną alternatywą.

Nazwa tutaj może być  nieco myląca bo domowa kostka rosołowa w rzeczywistości kostką nie jest. Postępując zgodnie z podanym przeze mnie przepisem otrzymacie raczej masę bulionową. Wystarczy jedna jej łyżka dodana do 2 litrów wody by otrzymać aromatyczny bulion warzywny lub też wzbogacić smak sosu.

Gotową kostkę bulionową przekładam do słoika i przechowuję do lodówki. Zachowuje świeżość bardzo długo. Zdarzało mi się przechowywać ja nawet miesiąc. 


Przepis na domową kostkę rosołową


Zadbajcie o jakość składników, które użyjecie do przygotowania domowej kostki rosołowej. W przepisie są świeże zioła ale gdy ich nie posiadam używam suszonych i też wychodzi smacznie i aromatycznie. Najłatwiej przygotować tą domową podstawę bulionu w urządzeniu wielofunkcyjnym typu thermomix czy lidlomix ale można ją także przygotować z użyciem tradycyjnych sprzętów typu blender i garnek. Co do użytych ziół dodajcie wszystkie z listy lub tylko swoje ulubione,

Składniki:


- 250 gram marchewki,
- 200 gram selera naciowego,
- 150 gram cukinii,
- 100 gram cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- zioła - po gałązce świeżych lub płaska łyżeczka suszonych np. bazylia, tymianek, lubczyk, rozmaryn, koperek, pietruszka,
- 100 gram soli himalajskiej lub kłodawskiej,
- 30 gram wody filtrowanej,
- 1 łyżka oliwy,
- 40 gram płatków drożdżowych,

Przygotowanie:


Przygotowujemy warzywa. Marchewkę i cukinię obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Selera myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z czosnkiem i cebulą. Warzywa wkładamy do naczynia miksującego wraz z liściem laurowym i ziołami. Całość rozdrabniamy około 20 sekund. Następnie dodajemy sól, wodę i oliwę. Tak powstałą mieszankę gotujemy w garnku lub naszym robocie wielofunkcyjnym przez 30 minut na minimalnych obrotach. Gotując w garnku mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy płatki drożdżowe i całość ponownie miksujemy przez 20 sekund. Gotowy koncentrat bulionu warzywnego przekładamy do szklanego słoika i gdy już wystygnie zakręcamy pokrywką i wkładamy do lodówki. Życzę Wam pysznych potraw z użyciem domowej kostki rosołowej. Smacznego!

przyprawa do rosołu




2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam przygotować takiego gotowca rosołowego, którego można później wykorzystać do wielu dań, zatem przepis chętnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa kostka rosołowa na pewno smakuje o wiele lepiej niż taka kupna.

    OdpowiedzUsuń