Szybkie fit ciasto z budyniem

fit ciacho


Szybkie fit ciasto


Nie wiem jak u Was ale u nas ciasto na weekend musi być a i w tygodniu miło jest zaserwować coś pysznego w towarzystwie kawy. W życiu trzeba robić sobie małe przyjemności a ja zdecydowanie wyznaję zasadę "przez żołądek do serca" . I tak też wymyślam co chwilę nowy deser i robię go dla swojej rodzinki. 

Za każdym razem gdy szykuję jakąś słodką niespodziankę zwracam uwagę na odpowiedni dobór składników i zdrowe proporcje. Chcę zaproponować najbliższym zdrowy deser, który będzie smaczny i korzystny dla ich zdrowia:)

Przygotowując domowy deser rezygnuję z mąki pszennej i półproduktów. Staram się jak najwięcej produktów zrobić sama. Dzięki temu mam gwarancję pysznego smaku i wartościowego składu moich dań. A gdy widzę jak synek nie może już się doczekać na domowy deserek i z apetytem go zajada to dla mnie największy komplement i motor do działania.

Dzisiaj zapraszam Was na Ciasto fit z budyniem. Będzie owocowo i lekko. Nie za słodko ale w sam raz. Proponowane przeze mnie ciasto przygotujecie bez pieczenia ale przyda się lodówka. 


Przepis na Ciasto fit z budyniem


Podane proporcję są na ciasto  o średnicy ok. 27 cm. Jeżeli użyjecie mniejszej tortownicy to Wasze ciasto będzie wyższe. Mąkę kokosową otrzymuję po zmieleniu wiórek kokosowych. Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub z puszki w podanej przeze mnie ilości lub zgodnie z Waszymi preferencjami.

Składniki:


Spód:
- 200 gram daktyli,
- 100 gram płatków owsianych,
- 100 gram mąki kokosowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego,

Masa budyniowa:
- 750 ml soku pomarańczowego,
- 2 budynie waniliowe,
- ok. 500 gram brzoskwiń, 

Przygotowanie:

Ciasto niskokaloryczne


Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową, płatki owsiane i olej. Całość razem mieszamy. Tak powstałą masę rozsmarowujemy na dnie foremki i wkładamy do lodówki.
Około 600 ml soku pomarańczowego zagotowujemy w garnku a w reszcie soku rozpuszczamy dwa budynie. Wlewamy je do gotującego się soku i mieszamy by nie powstały grudki. Po paru minutach gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia.
Na schłodzony spód ciasta wykładamy najpierw pokrojone w kostkę brzoskwinie- kilka zostawiam na dekorację ciasta. Następnie na ciasto wykładamy ciepły budyń, wyrównujemy jego poziom w foremce, ozdabiamy kawałkami brzoskwini i wkładamy całość do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!

ciasto pomarańczowe


9 komentarzy:

  1. Lubię różne propozycje ciast, więc będę miała też ją na uwadze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz już wiem, co upiekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że to bardzo fajna alternatywa, gdy ma się ochotę na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji kosztować takiego ciasta, zatem chętnie wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis! Ja dzisiaj robię tartę z mascarpone i truskawkami - ten przepis wypróbuję następnym razem,mniam 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis! Ja dzisiaj robię tartę z mascarpone i truskawkami - ten przepis wypróbuję następnym razem,mniam 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię fit i szybkie wypieki też - to ciasto jest zdecydowanie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię fit i szybkie wypieki też - to ciasto jest zdecydowanie dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń