Gofry owsiane


gofry


 Gofry owsiane


Gofry bardzo często występują w naszym śniadaniowym menu. Wtedy jest uczta, każdy daje na swojego gofra to na co ma ochotę: owoce, domowe dżemy, czasem bita śmietana, płatki migdałowe, kokos, zdrowe sosy i syropy. Możliwości są ogromne a za każdym razem jest smacznie i kolorowo.

Mam dwa sprawdzone przepisy na gofry. Jedne na bazie kaszy jaglanej i drugie szpinakowe z mango. Dzisiaj do tej listy dołączają gofry owsiane- najbardziej zbliżone do tradycyjnych gofrów ale dużo zdrowsze i smaczniejsze:)


Przepis na gofry owsiane


Mąkę do tego przepisu otrzymuję poprzez zmielenie płatków owsianych. Co do mleka - często przygotuję je sama, zazwyczaj robię domowe mleko kokosowe.

Składniki:


- niepełne 2 szklanki mąki owsianej,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju nierafinowanego lub stopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli,

Przygotowanie:


W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto na gofry odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto. Gofry piekę 5 minut a następnie wykładam je na metalową kratkę. Podaje z różnymi dodatkami zgodnie z preferencjami rodzinki. Smacznego!

gofry



5 komentarzy:

  1. Owsianych nigdy nie robiłam, ale mamy w domu nawet maszynę do gofrów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulina Kwiatkowska23 czerwca 2021 12:13

    Gofry owsiane na pewno są bardzo smaczne, dziękuję za polecenie przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wydaje się prosty, a same gofry wyglądają na smaczne. Bardzo dawno nie jadłam, a w takiej wersji z przyjemnością bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takiej owsianej wersji, więc tym bardziej jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis chętnie wykorzystam, gdyż bardzo lubimy kosztować wszelkie odmiany gofrów, zwłaszcza, kiedy jest bezpośredni dostęp do świeżych owoców. :)

    OdpowiedzUsuń