Racuchy drożdżowe



racuchy


 Racuchy drożdżowe


Placuszki i jeszcze raz placuszki. Bananowe, kokosowe, na kefirze a może na drożdżach? Puszyste i aromatyczne. Nie wiem jak Wy ale ja nie potrafię się im oprzeć i od czasu do czasu serwuję je najbliższym. Robię je na mące orkiszowej i wiejskim mleku- wychodzą równie puszyste co na mące pszennej a jednak to zdrowsza ich wersja więc można zjeść jednego więcej:)

Do racuszków obowiązkowo kakao lub koktajl na domowym kefirze. Uwielbiam takie śniadania, kolacje czy podwieczorki. Po prostu pycha!


Przepis na racuchy na drożdżach


Z podanych proporcji przygotujecie duży talerz racuchów. Naje się cała rodzinka:)


Składniki:


- 450 gram mąki orkiszowej jasnej,
- 30 gram świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 2-3 jabłka,
- tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy je cukrem, dodajemy pół szklanki letniego mleka oraz tyle przesianej mąki by powstała papka konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po wskazanym czasie do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę przesianej mąki, szczyptę soli, jajko oraz resztę letniego mleka. Wszystko razem mieszamy i tak powstałe ciasto odstawiamy przykryte ścierką  ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. 
Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy do niego jabłko pokrojone w kostkę lub większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - ja użyłam smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce ciasta wraz z jabłkami i smażymy na rumiano na średnim ogniu z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem- u mnie dodatkowo z domową nutellą. Smacznego!


racuchy z jabłkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz