Chili con carne


Danie jednogarnkowe



 Chili con carne


To ulubione danie mięsne mojego męża. Sycące za sprawą wołowiny i aromatyczne dzięki przyprawom. Szybkie i proste w wykonaniu a wygląda i smakuje jak danie z wyższej półki. 

Chili con carne to taka wersja sosu mięsnego z warzywami. Ta potrawa jednogarnkowa świetnie sprawdzi się jako obiad dla gości czy też pożywna potrawa dla domowników. Można zaserwować je z dodatkiem chleba, ryżu czy też placków tortilli. 

Tradycyjnie danie to wywodzi się z Teksasu. Powinno być nieco pikantne i aromatyczne. Osobiście preferuję łagodne dania więc i w moim przepisie nie szaleję z ostrością. Natomiast wystarczy trochę więcej chili i będzie moc.



Chili con carne- jak zrobić?


Z podanych proporcji przygotujecie danie dla 4 osób. Jeżeli nie macie domowego przecieru pomidorowego to zastąpcie go passatą lub zmiksowanymi świeżymi pomidorami. Do przygotowania tego dania idealny będzie garnek z grubszym dnem.

Składniki:


- 300 gram mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 300- 400ml domowego przecieru pomidorowego,
- 1 średnia czerwona papryka, 
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 100 ml wody,
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki: chilli, słodkiej papryki, oregano i kuminu,
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy przyprawy: chilli, paprykę, oregano oraz kuminu. Całość razem mieszamy. Kolejny krok to dodanie mięsa. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i smażymy. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy dodajemy przecier pomidorowy wymieszany ze 100 ml wrzątku i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie paprykę myjemy a po wyciągnięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. Dodajemy do naszej potrawy i całość gotujemy kolejne 10 minut. Ostatni krok to dodanie odsączonej fasoli. Po jej dodaniu do potrawy wystarczy już tylko 5 minut gotowania. Gdy danie wyda Wam się zbyt gęste możecie dolać trochę gorącej wody. Doprawiamy do smaku i zajadamy. Smacznego!


chili con carne








2 komentarze:

  1. Uwielbiam, chyba najlepsze moje danie! Kiedyś robiłam je nawet z kotletami sojowymi i wychodziło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kolegami sojowym i to może być pyszne połączenie;)

      Usuń