Kotleciki z kaszy jaglanej

placki jaglane



Kotleciki z kaszy jaglanej


Lubię mięso ale bez przesady:) Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę wegetariańskich kotletów. Stąd pomysł na kotlety z ryżu czy ciecierzycy a dzisiaj proponuję Wam kotlety z kaszy jaglanej. To super rozwiązanie na pożywne danie. Takie kotleciki smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. To dobra alternatywa do kanapek do pracy. Na pewno zdrowsza i smaczniejsza. Ich smak wzbogacają rozgrzewające przyprawy. Mój synek uwielbia te kotleciki i wcale mu nie przeszkadza zielenina w nich ukryta:) Bardzo się cieszę, że mój syn jest fanem tej kaszy, ponieważ kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Lekkostrawność, działanie antywirusowe, bogactwo składników mineralnych to tylko nieliczne właściwości zdrowotne tej kaszy.


Przepis na kotlety z kaszy jaglanej 


Przed przystąpieniem do pracy ugotujcie sobie wcześniej kaszę jaglaną to zaoszczędzi Wasz czas i pozwoli bardzo szybko przygotować kotleciki. Ja moczę całą noc surową kaszę w zimnej wodzie, rano ją odcedzam zalewam świeżą wodą i gotuję na małym ogniu 12-15 minut. Dzięki temu zabiegowi kasza jest jeszcze bardziej lekkostrawna a jej składniki lepiej przyswajalne. Możecie jednak ugotować ją tradycyjnie ale pamiętajcie by przed wrzuceniem jej do wrzątku przepłukać ją na sitku by pozbyć się goryczki. 

Składniki:

- 400 gram ugotowanej kaszy ( około 120-150 gram suchej),

- 1 jajko,

- 40 gram tartego parmezanu,

- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól i pieprz,

- pęczek posiekanej pietruszki,

- mąka jaglana do obtaczania kotlecików,

- masło klarowane do smażenia,



Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki: zimną i ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy starty parmezan i łączymy całość w jednolitą masę. Zwilżonymi rękami odrywamy po kawałku masy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w mące jaglanej i smażymy na rumiano. Ja do smażenia używam masła klarowanego. Smacznego!

kotlety jaglane



2 komentarze:

  1. Dawno nie przygotowywałam, a bardzo lubię. Podobnie jak kotleciki z kaszy gryczanej. Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie kotleciki, a że dawno nie robiłam to dziękuję za inspirację na jutrzejszy obiad :-)

    OdpowiedzUsuń