Rogaliki z marmoladą

rogaliki



 Kruche rogaliki



Każde dziecko lubi ciasteczka. Zresztą nie tylko dzieci- sama często mam na nie ochotę jako dodatek do pysznej kawy czy herbatki. Mojej rodzince najbardziej smakują  kruche ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. 

Domowe ciasteczka były w moim domu rodzinnym od zawsze, stąd też pewnie moje zamiłowanie do ich pieczenia. Najwięcej ciasteczek przygotowuję na święta ale też staram się od czasu do czasu zapełnić dedykowany im słój tak by zawsze w mojej kuchni znalazła się jakaś pyszna przekąska. 

Tym razem zrobiłam kruche rogaliki z nadzieniem z domowego dżemu. Z tego samego ciasta przygotowuję tez okrągłe ciasteczka. Tak naprawdę wystarczy posypać je cukrem pudrem i gotowe. Ich smak jest niepowtarzalny, delikatny i maślany. Zaraz po upieczeniu wydają się dość twarde ale gdy zamkniemy je w szczelnym opakowaniu to szybko zdobędą odpowiednią strukturę. Długo zachowują świeżość ale uwierzcie mi nie będziecie mieli za dużo okazji by się o tym przekonać. Jak posmakujecie jednego to zrozumiecie co mam na myśli:)

Przepis jest bardzo prosty i zawiera zaledwie kilka składników. To tradycyjny przepis na kruche ciasteczka mojej mamy. Ja ze swojej strony zamieniam jedynie mąkę z pszennej na orkiszową i używam cukru trzcinowego. Ciasteczka nic nie tracą na smaku a zyskują na jakości i wartości odżywczej. No to do przepisu:)



Przepis na kruche rogaliki i ciasteczka



Z podanych proporcji otrzymacie około 80 sztuk ciasteczek lub rogalików. Ja często robię je pół na pół tak by mieć dwa rodzaje tych pysznych smakołyków.

Składniki:


- 500 gram mąki,
- 200 gram masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- domowy dżem na nadzienie,
- cukier puder do posypania,


Przygotowanie:


Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Odcinamy kawałek a resztę ciasta trzymamy pod przykryciem lub w lodówce. 


kruche rogaliki


Kawałek ciasta rozwałkowujemy - dość cienko. Od talerza deserowego (o średnicy ok. 18 cm) odrysowujemy kształt koła a następnie dzielimy je na 8 mniej więcej podobnych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy troszkę dżemu ( mniej więcej 1/3 łyżeczki). Dżem nie może być za rzadki bo utrudni nam to lepienie rogalika. Najlepszy jest twardy, zbity dżem lub marmolada. 



Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni ( góra - dół) około 18min ( do momentu zrumienienia). Ciasteczka z tego przepisu piekę nieco krócej ( około 15 min). Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy do zamykanego pudełka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

rogaliki z marmoladą





4 komentarze:

  1. Kocham wszelkie rogaliki! Będę robić z dyniową nutellą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo rogalików wychodzi z tego przepisu, chętnie go wykorzystam, bo dla moich, ile bym nie zrobiła rogalików, zawsze wszystko pójdzie, zwłaszcza jak porzeczkowe lub aroniowe nadzienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy i mam w planie je upiec. Dodaję domowe konfitury.

    OdpowiedzUsuń