Pasta tahini
lutego 28, 2022
6
ciecierzyca
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
pasta sezamowa
,
sezam
,
składnik hummusu
,
tahina
,
tahini
,
zdrowa pasta
Pasta tahini
W lodówce fanki hummusu nie może zabraknąć domowej pasty tahini. To ciekawy dodatek do wielu potraw oraz świetne źródło wapnia. Zazwyczaj przygotowuję większą ilość pasty tahini i przechowuję ją w lodówce.
Zresztą jakbyście zajrzeli do mojej lodówki to jest tam mnóstwo słoiczków- ogólnie preferuję szkło jako idealne tworzywo do przechowywania i tak do małych słoiczków pakuję domowy hummus, pastę tahini, masło orzechowe, domową kostkę rosołową, pesto i wiele innych smaczków. Mając taki zapas mogę eksperymentować w kuchni i tworzyć nowe, pyszne dania.
Pasta tahini jest bardzo prosta w składzie to jedynie sezam i oliwa, która nie jest obowiązkowa ale ułatwia miksowanie. To co niezbędne przy przygotowywaniu domowej pasty tahini to mocne urządzenie miksujące i trochę cierpliwości.
Przepis na domową pastę tahini
Składniki:
- 200 gram sezamu,
- 1-2 łyżki oliwy,
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sezamu. Prażymy go na patelni do zrumienienia. Często mieszamy w trakcie prażenia by ziarenka się nie przypaliły.
Podprażony sezam przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na wysokich obrotach. Najlepiej robić to sekwencjami- 10 sekund miksowania i chwila odpoczynku dla naszego urządzenia. Dodanie na początku oliwy ułatwi miksowanie.
By uzyskać płynną, jednolitą pastę trzeba będzie kilku takich powtórzeń. Podczas każdej przerwy zbieramy masę ze ścianek urządzenia. Gotową pastę tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
No i takim smakołykiem zajadali by się mój mąż i najstarszy syn. Oni uwielbiaj wszelkie humusy.
OdpowiedzUsuńWiedzą co dobre:)
UsuńNie wiedziałam że to aż takie proste, muszę koniecznie wdrożyć tę pastę do naszego jadłospisu.
OdpowiedzUsuńCo do szkła to też używam częściej niż plastik.
Super, cieszę się bardzo, że skorzystasz z mojego przepisu. Pozdrawiam!
UsuńDobrze, że jest bardzo prosta w składzie. Może się skuszę.
OdpowiedzUsuńStaram się gotować prosto, smacznie i zdrowo. A samodzielnie przygotowana pasta tahini to coś na co warto się skusić:)
Usuń