Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
lutego 25, 2022
4
bez glutenu
,
bez mięsa
,
danie wegetariańskie
,
fit obiad
,
fit przepis
,
gotowanie
,
kotlety z serem
,
kotlety ze szpinakiem
,
kotlety ziemniaczane
,
kuchnia mamy
,
pomysł na obiad bez mięsa
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
Uwielbiamy ziemniaki w przeróżnej postaci. Jako tradycyjny dodatek do mięsa, czy też formie frytek lub klusek śląskich. O kopytkach nie wspomnę. Tym razem mam dla Was propozycję na kolejne danie z ziemniakami w roli głównej. Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem to wegetariańska alternatywa na pożywny i zdrowy obiad. Kotleciki są syte a ich smak wzbogaca ich farsz.
Takie kotleciki to także sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia wcześniejszego. Podaję je na ciepło z surówką. Pysznie smakują także z sosem: np. pieczarkowym.
Przepis na wegetariańskie kotlety z ziemniaków
Kotlecikami z tego przepisu naje się cała trzyosobowa rodzinka. W przepisie użyłam mąki ryżowej dzięki czemu moje kotlety są bezglutenowe.
Składniki:
- 600 gram ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 150 gram szpinaku,
- 50 gram sera feta,
- ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu na patelni wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Świeży szpinak potrzebuje zaledwie kilka minut na gorącej patelni. Mrożony szpinak podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego woda. Szpinak doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy nieco wystygnie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i mieszamy ze szpinakiem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Gdy wystygną łączymy je z jajkiem, mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zagniatamy ciasto ziemniaczane, odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Ciasto będzie kleić się do rąk by temu zapobiec oprószcie ręce mąką. Ziemniaczane kulki spłaszczamy, na środek każdej z nich wykładamy po łyżce szpinakowo- serowego farszu a następnie zlepiamy boki ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam nic podobnego z ziemniaków, polecę je siostrze.
OdpowiedzUsuńPoleć koniecznie i daj znać czy smakowało:)
UsuńZ największą przyjemnością skuszę się na tę propozycję, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Dziękuję za odwiedziny.
Usuń