Potrawka z indyka

danie z ryżem


 Potrawka z indyka


Potrawka to takie danie, które chyba większości kojarzy się z dzieciństwem. Ale wiem z doświadczenia, że odpowiednio przyprawiona zasmakuje i małym i dużym. Zazwyczaj podaję ją z ryżem i warzywami.

Potrawka z indyka to szybkie danie, do którego możecie dodać takie warzywa jakie lubicie. Ja zazwyczaj używam marchewki, pora, groszku a czasem też kukurydzy. Zwieńczeniem całego dania jest świeża pietruszka. 

Bardzo lubię takie szybkie dania, które mają to co potrzeba: warzywa, dobre jakościowo białko z mięsa i węglowodany. By podnieść wartość zdrowotną tego posiłku można użyć ryżu pełnoziarnistego. 

 

Przepis na potrawkę z indyka


Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla 4 osobowej rodzinki i nikt nie będzie głodny. Marchewkę i groszek mogą być mrożone lub świeże. Ja zazwyczaj dodaję pół opakowania ale możecie tą ilość zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Do potrawki dodaję śmietanę 30 %, możecie użyć inną lub zupełnie pominąć ten składnik. Śmietankę mieszam z mąką lub drożdżami nieaktywnymi by zagęścić danie.

 

Składniki:

- 1 pierś z indyka (400-500 gram),

- 1 cebula,

- 2 marchewki,

- szklanka mrożonego groszku,

- 2 szklanki wody lub bulionu,

- 100 gram śmietany,

- 2 łyżki mąki lub 4 łyżki drożdży nieaktywnych,

- kukurydza konserwowa opcjonalnie,

- 1 łyżeczka kurkumy,

- 1/2 łyżeczki curry,

-  sól i pieprz do smaku,

- posiekana natka pietruszki,

- tłuszcz do smażenia( ok. 2 łyżki),

- ryż,

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem a następnie podsmażamy w garnku lub wysokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Gdy mięso się przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość kolejne 5 minut. 

Do zrumienionych składników dolewamy ciepły płyn : wodę lub bulion oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość gotujemy 20 minut. 

Po tym czasie dodajemy mrożony groszek i znów gotujemy nasze danie kolejne 10 minut.

Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącego płynu, w którym dusi się potrawka wraz z mąką lub drożdżami nieaktywnymi. Wlewamy do potrawki i dusimy całość pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Doprawiamy kurkumą, curry , pieprzem i solą. Możecie dodać do dania także kukurydzę konserwową. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Potrawkę podajemy z ryżem najlepiej na głębokim talerzu lub w misce posypaną świeżą natką pietruszki. 
Smacznego!


danie z ryżem


 

1 komentarz: