Babka wielkanocna

babeczki



 Babka wielkanocna



Babka z tego przepisu zawsze mi się uda, czego nie mogę powiedzieć o innych. Próbowałam eksperymentować z innymi przepisami i często jednak się zawodziłam. Ten przepis jest od mojej mamy, zmniejszyłam w nim ilość cukru, podmieniłam mąkę pszenną na orkiszową i mam swój sprawdzony przepis na pyszną babkę wielkanocną.

Przepis jest na jedną dużą babkę ale ja czasami robię małe i średnie babeczki i jedyne co zmieniam to czas pieczenia. Obserwuje ciasto i gdy patyczek wbity w babkę jest suchy to znak, że czas wyciągnąć je z piekarnika.

Bardzo lubię takie proste desery. Można tutaj poszaleć z dekoracją i polewą. To także super zabawa dla naszych dzieci, które mogą przyozdobić babeczki zgodnie z własnym pomysłem. Z przepisem na tą babkę nie ograniczam się jedynie do Wielkanocy. To sprawdzone ciasto to idealna baza pod babeczki przygotowywane z wielu innych okazji. Zawsze znajdą się  na nie chętni a dla dzieci są one szczególnie atrakcyjne.



Przepis na babkę wielkanocną



Z podanych składników zrobiłam 6 babeczek o górnej średnicy foremki 9,5 cm i wysokości 4 cm. 

Składniki:


- 160 gram mąki orkiszowej ( 1 szklanka),
- 50-60 gram cukru,
- 3 jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- kilka kropel aromatu waniliowego,

Przygotowanie:


Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak powstałej masy dodajemy ubitą pianę i całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. Do mniejszej części dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do jednej dużej formy lub kilku mniejszych foremek. Najpierw jasne ciasto a następnie ciemne. Tak by wypełnić mniej więcej 3/4 foremki. 

babka wielkanocna


Górę wyrównujemy a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut w przypadku dużej foremki lub 30 minut w przypadku mniejszych foremek, których ja użyłam w przepisie. Po tym czasie babeczki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Potem dekorujemy i ozdabiamy wedle uznania. Ja w tym celu użyłam lukru i domowej skórki pomarańczowej. Dodatkowo płatki migdałowe i odrobina startej czekolady i pyszne babeczki gotowe. Smacznego!

babka wielkanocna



2 komentarze: