Mazurek orkiszowy
kwietnia 11, 2022
2
ciasta na wielkanoc
,
ciasto kruche
,
deser
,
domowe ciacho
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
mazurek
,
przepis na mazurek
,
wielkanocne dania
Mazurek orkiszowy
Mazurek to chyba moje ulubione ciasto wielkanocne. A tak naprawdę zamierzam przygotowywać je także poza świętami bo w pełni odpowiada naszym potrzebom. Jest kruchy i smaczny, nie za słodki ale z dobrym składem. Najeżony bakaliami i pysznymi dodatkami. Zrobił hit na świątecznym stole!
Jak już wiecie lubię eksperymentować i tak dobierać składniki by było zdrowo i smacznie. Dlatego mój mazurek ma spód z mąki orkiszowej, karmel powstał na bazie mleka kokosowego a polewa to dobra w składzie gorzka czekolada i wiejskie mleko. Takie połączenie składników musi smakować. Jakość zawsze się obroni i odwdzięczy pysznym smakiem i zadowoleniem naszych kubków smakowych. Już się nie mogę doczekać kiedy znów przygotuję Mazurka nie od święta:)
Przepis na mazurka
Mazurka upiekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Przepis podzielę na poszczególne elementy czyli na ciasto, karmel i polewę. W przepisie używam cukier trzcinowy oraz domowe masło orzechowe. Wśród składników na Mazurka nie może zabraknąć bakalii do dekoracji.
Ciasto
Składniki:
- 180 gram mąki orkiszowej,
- 110 gram masła,
- 30 gram cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
Do przesianej mąki w misce dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagniatamy wszystkie składniki tak by powstało jednolite ciasto. Zbijamy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na stolnicy. Ja wkładam ciasto między dwa kawałki przezroczystej folii spożywczej i tak je rozwałkowuje. Nie przylepia się wówczas do wałka i mogę je w całości przełożyć do foremki. Foremkę smaruję masłem i posypują odrobiną maki. Wystarczy zakryć ciastem dno foremki. Na bokach układamy warkocz wypleciony z reszty ciasta. Zwijam ciasto w ruloniki, dzielę na równe odcinki i zaplatam warkocz tak jak włosy. Ciasto wyłożone na dnie foremki nakłuwam widelcem. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto powinno się zarumienić. Sprawdzam wykałaczką czy się upiekło i wyciągam z piekarnika by wystygło.
Karmel
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 4 łyżki masła orzechowego( ja używam domowego),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
Przygotowanie:
Mleczko, olej oraz cukier mieszamy ze sobą a następnie gotujemy na małym ogniu. Robimy tak do momentu aż powstanie karmel o konsystencji śmietany. Część płynów wyparuje a całość przybierze rumiany kolor. Podczas gotowania karmelu mieszamy go od czasu do czasu, żeby się nie przypalił. Gotowy karmel odstawiamy do schłodzenia. Do przestudzonego karmelu dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy rózgą do połączenia składników. Gotowy karmel wylewamy na schłodzony spód Mazurka. Ciasto odkładamy do lodówki.
Polewa
Składniki:
- 100 gram gorzkiej czekolady,
- 50 ml mleka kokosowego,
Przygotowanie:
W garnuszku topimy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i całość mieszamy. Jednolitą masę czekoladową wykładamy na wierzch naszego ciasta. Teraz zostało jedynie udekorowanie mazurka i gotowe. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Smacznego!
Na taki pyszny mazurek z przyjemnością się skuszę.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
Usuń