Kotleciki rybne

wege kotleciki



 Kotleciki rybne


W naszym domu jestem jedyną fanką ryby. Mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu w przeciwieństwie do moich chłopaków. Ale jak się okazało jak przyrządzę rybę tak żeby nie dominowała w smaku całego dania to znajdują się chętni i nawet im smakuje. Ba proszą o dokładkę. Kto by pomyślał!

Takie sytuacje pokazują mi, że warto eksperymentować w kuchni i próbować podać dany składnik na wiele sposobów i mieć nadzieję, że w którejś wersji posmakuje. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku żywienia dzieci.

Dzięki takiemu podejściu ryby znalazły się w naszym menu ku zadowoleniu i akceptacji każdego członka rodziny. Serwuję najbliższym rybę pieczoną z warzywami, rybę po grecku a ostatnio nasze menu wzbogaciło się o kotleciki rybne. 


Przepis na kotlety rybne


Kotleciki wykonacie z filetów rybnych lub kostek rybnych. Ja zazwyczaj używam do kotletów ryby o nazwie miruna, dobry będzie także dorsz lub inna biała ryba. Z podanych proporcji wychodzi około 10 małych kotlecików. Możecie dodać więcej przypraw jak lubicie bardziej ziołowe kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczam w mące bezglutenowej ryżowej lub gryczanej a czasami w płatkach drożdżowych dzięki czemu kotleciki uzyskują dodatkowy aromat.


Składniki:


- 300 - 350 gram ryby,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- zioła: po 1/2  łyżeczki rozmarynu i tymianku, 
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- mąka bezglutenowa do obtoczenia kotlecików,
- tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:


Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Rybę możecie zmielić lub drobno pokroić, następnie łączymy ją z wystudzoną cebulą. Dodajemy pozostałe składniki: jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i zioła. Całość dokładnie mieszamy rękami. Gdy wszystkie składniki się połączą zwilżonymi rękami formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące lub płatkach drożdżowych i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Moje ulubione połączenie z kotlecikami rybnymi to dodatek domowych frytek i pysznej surówki. A smaku całości doda domowy majonez. Smacznego!

ryba na obiad



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz