Bajgle
stycznia 17, 2023
0
bajgle
,
bułka
,
domowe pieczywo
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
przepis
,
śniadanie mistrzów
,
śniadanie na słodko
,
śniadanie na słono
Bajgle
No i naszło mnie na bajgle...kojarzą mi się z Kazimierzem Dolnym. Niedaleko rynku jest tam restauracja Bajgiel, która stara się łączyć dawne smaki polskie i żydowskie. Stąd też pewnie to skojarzenie bo bajgle to drożdżowe pieczywo żydowskiego pochodzenia. Lubię je za to, że smakują wyśmienicie zarówno na słono jak i na słodko. Kuszą swoim wyglądem i pobudzają apetyt! Synek zajadał się bajglem na słodko, mąż na wytrawnie, córeczka jest w obu teamach podobnie jak ja. Najważniejsze,że wszystkim smakowało.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na bajgle- zróbcie najbliższym miłą niespodziankę. Takie pieczywko wyśmienicie smakuje także w pracy czy w szkole. Gotowe bajgle możecie zamrozić i mieć ich zapas zawsze pod ręką.
Swój ciekawy smak bajgle zawdzięczają metodzie ich przygotowania. Najpierw wyrośnięte gotujemy w wodzie z miodem i sodą a następnie pieczemy je w piekarniku. Brzmi ciekawie?- no to do dzieła!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz