Bajgle
stycznia 17, 2023
0
bajgle
,
bułka
,
domowe pieczywo
,
gotowanie
,
kuchnia mamy
,
przepis
,
śniadanie mistrzów
,
śniadanie na słodko
,
śniadanie na słono
![](https://resources.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif)
![bajgle z sezamem bajgle z makiem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkzIVvBHDa9go_jMaBd_ynm5yf3Wf8VGSiMLnfqSPefHLcpEL8TBlfo_VPrKzQ698mvvyCEOhsa7Zcs4xykmx_2cuJtKGmGM1qC9XvhLj-14V-Q46k0yLHijvZxjIT94jxA9sST1Cr8pDigFoA17GABjI3B3TKrT-C5R0XHe20RFv10ascxVGkgAX6/w640-h490/20230112_124643.jpg)
Bajgle
No i naszło mnie na bajgle...kojarzą mi się z Kazimierzem Dolnym. Niedaleko rynku jest tam restauracja Bajgiel, która stara się łączyć dawne smaki polskie i żydowskie. Stąd też pewnie to skojarzenie bo bajgle to drożdżowe pieczywo żydowskiego pochodzenia. Lubię je za to, że smakują wyśmienicie zarówno na słono jak i na słodko. Kuszą swoim wyglądem i pobudzają apetyt! Synek zajadał się bajglem na słodko, mąż na wytrawnie, córeczka jest w obu teamach podobnie jak ja. Najważniejsze,że wszystkim smakowało.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na bajgle- zróbcie najbliższym miłą niespodziankę. Takie pieczywko wyśmienicie smakuje także w pracy czy w szkole. Gotowe bajgle możecie zamrozić i mieć ich zapas zawsze pod ręką.
Swój ciekawy smak bajgle zawdzięczają metodzie ich przygotowania. Najpierw wyrośnięte gotujemy w wodzie z miodem i sodą a następnie pieczemy je w piekarniku. Brzmi ciekawie?- no to do dzieła!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz