Ciasto porzeczkowe

ciasto porzeczkowe

 

 

 Ciasto porzeczkowe 

 

To ciasto jest mocno owocowe i maślane. Jak macie nadmiar owoców czy to świeżych czy mrożonych to ten przepis jest dla Was. 
 
Ciasto porzeczkowe często robię w sezonie ze świeżych owoców ale ostatnio znalazłam w zamrażalniku niezłe pokłady porzeczki więc od razu wiedziałam jaki deser przygotuję dla rodzinki:)
 
Ciasto porzeczkowe jest szybkie w przygotowaniu- ciasto jest w formie kruszonki, do tego ubita piana, owoce i gotowe. Mi w pieczeniu pomagała niespełna dwuletnia córeczka -więc jak ja dałam rady to Wam też na pewno się uda:)
 

Przepis na ciasto porzeczkowe 

 

Przepis jest na standardową blaszkę.  U nas na raz poszło połowę ciasta- nigdy nie kończy się na jednym kawałku! Moje ciasto nie jest bardzo słodkie- możecie podwoić ilość cukru. Ja dosładzam na sam koniec posypując ciasto cukrem pudrem.
 

Składniki:

 

- 3 szklanki mąki- u mnie orkiszowa,
- 200 gram masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru trzcinowego, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu w proszku,
- ok. 800 gram czerwonej porzeczki,
- 3 łyżki płatków migdałowych,

Przygotowanie:

 

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz 1/3 szklanki cukru. Powstanie kruszonka, z której większość ( około 2/3) wysypujemy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru. Spód ciasta posypujemy budyniem w proszku, na to wykładamy owoce świeże lub zamrożone. Na owocach rozsmarowujemy ubitą pianę i posypujemy resztą kruszonki- najwięcej na brzegach ciasta. Na koniec ciasto posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi. 

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni ( góra- dół). Ja zostawiam ciasto w uchylonym piekarniku do jego wystudzenia- robię tak zwłaszcza gdy używam mrożonych owoców. Smacznego!

 

ciasto z kruszonką

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz