Pizza z patelni

pizza z patelni

 

 Pizza z patelni

 

Pizza to danie, która ma wielu fanów zwłaszcza wśród dzieci. U nas tradycyjną pizzę przygotowuje mój mąż wtedy chłopaki rządzą w kuchni a dziewczyny czekają na gotowca. Gdy jednak najdzie nas na szybką przekąskę pizza z patelni jest w sam raz i to już ja przejmuje stery i szykuje szybką pizzę zgodnie z preferencjami smakowymi najbliższych.
 
Ciasto na pizzę z patelni jest bardzo dobre, cieniutkie i chrupiące. Wystarczy 4 minuty podsmażania z każdej strony i pizza gotowa. My lubimy i polecamy:)
 


Przepis na pizzę z patelni

 

Z podanych proporcji otrzymacie ilość ciasta potrzebnego do przygotowania 3 pizz ze średniej wielkości patelni.  Co do składników na pizzę to zależy od Waszych smaków. Ja użyłam sosu pomidorowego ( ketchup też będzie dobry), wiejskiej kiełbaski, ogórka kiszonego, parmezanu i oregano. Taka standardowa pizza domowa:)

Składniki:

 

- 200 gram mąki,
- 100 ml filtrowanej wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oliwy do ciasta i część do smażenia,
- spora szczypta soli,
- składniki na wierzch pizzy,

Przygotowanie:

 

Do miski wkładamy nasze składniki: mąkę, wodę, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto- ja robię to ręcznie wystarczy 2 minuty i gładkie ciasto gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut, żeby odpoczęło. 

W międzyczasie przygotowujemy składniki na pizzę zgodnie z naszymi smakami.

Ciasto dzielę na 3 części. Cienko rozwałkowuję pierwszy kawałek na stolnicy podsypanej mąką. Na patelni rozsmarowuję pędzelkiem łyżkę oliwę a następnie przekładam na nią okrągły placek. Po około 4 minutach odwracam ciasto na drugą stronę, ciasto smaruję sosem, wykładam przygotowane składniki, całość posypuję serem i przyprawą a następnie patelnię przykrywam pokrywką i smażę kolejne 4 minuty. Po tym czasie pizza powinna być gotowa a ser roztopiony. Pierwsza pizza gotowa. Smacznego!

 
domowa pizza




 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz