Sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia





kawałek sernika




Jak przychodzi weekend to musi być coś dobrego do kawki lub herbaty. Tym bardziej jak mowa o długim weekendzie to już mus! Zresztą mój synek chyba ma wewnętrzny zegar, który wybija w porze deserku. Przychodzi wtedy do mnie i ze słodką minką i pyta o "am, am". Przyznam się, że sama uwielbiam te momenty. Możemy wtedy przerwać codzienne obowiązki i usiąść razem przy stole by cieszyć się wspólnie spędzonym czasem a przy okazji posmakować czegoś dobrego. 
Były już ciasteczka owsiane a teraz pora na prosty sernik bez pieczenia. Można powiedzieć,że to takie ciasto jednogarnkowe:) Przepis od dawna był wykonywany przez moją mamę- w wersji bardziej pracochłonnej, czyli z trzema kruchymi ciastami. Ja poszłam troszkę na łatwiznę i oszczędność cennego czasu i zamiast ciasta kruchego użyłam herbatników. Ciasto smakuje równie dobrze a czas jego wykonani jest nieporównywalnie krótszy:)


Jak przygotować sernik na szybko?


W moim domu ciasto to funkcjonuje pod śmieszną nazwą : "Konik topiony". Inni mówią na niego sernik smażony, ale określenie sernik bez pieczenia jest też jak najbardziej adekwatne. Składniki na ten przepis dostaniecie bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli chodzi o ser może być twaróg - ale trzeba go zmielić. Miał być szybki deser więc ja użyłam sera z wiaderka. U mnie wyszedł sernik o wymiarach ok. 20-30 cm. Zależy jaką chcecie uzyskać wysokość. Jeżeli ma być wyższy użyjcie mniejszej foremki. Jeżeli chodzi o cukier to ja używam trzcinowego i zawsze zmniejszam jego ilość w przepisach. Jeżeli lubicie słodsze desery dodajcie go więcej. Herbatniki użyłam maślane wielozbożowe.

Składniki:


- 1 kg sera,
- kostka masło,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru (można zastąpić miodem)
- budyń ( śmietankowy lub waniliowy),
- herbatniki,
- 2 łyżki zimnej wody lub mleka,

Przygotowanie:


Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkami. Gdy powstanie jednolita konsystencja mieszamy ją z serem i podgrzewamy w garnku. Co jakiś czas mieszamy,żeby ser się nie przypalił. Gdy masa serowa będzie już jednolita dodajemy budyń rozpuszczony w dwóch łyżkach mleka lub wody. Całość gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje- będzie to trwało około godziny. Czas uzależniony będzie też od rodzaju sera użytego w przepisie.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową a na nią dajemy herbatniki. Na herbatniki wylewamy gorącą masę serową i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.  Można polać polewą czekoladową *. Gdy sernik ostygnie przekładamy go do lodówki. 

*Polewa  czekoladowa:

- pół kostki masła,
- 4 łyżki cukru (lub miodu)
- 1 łyżka wody,
- 2 łyżki kakao,

Rozpuszczamy masło, dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie zagotowujemy. Do polewy można dodać łyżkę jogurtu naturalnego, dzięki niemu zyska ona gładką konsystencję . Robimy to oczywiście po zdjęciu z gazu.

widok na kawałki sernika od góry

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz