Kremowa zupa pieczarkowa
listopada 21, 2019
5
bez laktozy
,
blw
,
danie bezglutenowe
,
gotowanie
,
grzybyodżywianie
,
krem z pieczarek
,
kuchnia mamy
,
zdrowe
,
zupa krem
,
zupa pieczarkowa
,
zupa z pieczarek

Pieczarkowa- zupa krem
Mając w domu trzylatka zupa musi być! A że lubię serwować mojej rodzince różnorodne dania więc co rusz wymyślam coś nowego. Była już zupa dyniowa i pomidorowa na blogu a teraz pora na nową propozycję. Zupa to takie danie, na które każdy się skusi. Rozgrzewa, dodaje energii, nie zapycha i jest wartościowa bo zawiera dużo cennych składników w tym warzywa i zdrowe tłuszcze. Dzisiaj proponuję zupę krem z pieczarek z dodatkiem ptysiowych kulek lub grzanek z bezglutenowego chleba.
Jak zrobić kremową zupę pieczarkową?
Składniki:
- 500 gram pieczarek,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 3 duże marchewki,
- kawałek selera,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka smalcu lub oliwy
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 liście laurowe, ziele angielskie, eko vegeta
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy wywar na zupę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, seler, marchew obraną i pokrojona na plastry, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, 1 łyżeczkę eko vegety. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W tak zwanym międzyczasie na patelni smażymy na smalcu pokrojony czosnek i cebule. Gdy się zrumienią dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki pieczarki. Smażymy całość do momentu zrumienienia pieczarek (10-15 minut).
Wywar z warzywami zdejmujemy z ognia , wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodajemy pieczarki podsmażone z cebulą i czosnkiem- całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aromatyczna zupa gotowa. Wystarczy dodać ulubione dodatki i zapraszać rodzinę do stołu:)
Chętnie byśmy taką zupę sobie zjadły :)
OdpowiedzUsuńNic prostszego jak jej ugotowanie;) Z takim talentem kulinarnym jak Wy to będzie pikuś;)
UsuńBardzo lubię zupy - kremy, pieczarki też.
OdpowiedzUsuńWedług Twojego przepisu szybko się przygotowuje, nie trzeba stać godzinami nad garami.
Zupa smaczna i prosta.
Pozdrawiam!
Irena
Dziękuję za Twoją opinię. Pozdrawiam
UsuńI pieczarkową i grzybową uwielbiam w każdej formie!Ale takiej z mlekiem kokosowym jeszcze nie miałem okazji spróbować
OdpowiedzUsuń