Kremowa zupa pieczarkowa



Mając w domu trzylatka zupa musi być! A że lubię serwować mojej rodzince różnorodne dania więc co rusz wymyślam coś nowego. Była już zupa dyniowa i pomidorowa na blogu a teraz pora na nową propozycję.  Zupa to takie danie, na które każdy się skusi. Rozgrzewa, dodaje energii, nie zapycha i jest wartościowa bo zawiera dużo cennych składników w tym warzywa i zdrowe tłuszcze. Dzisiaj proponuję zupę krem z pieczarek z dodatkiem ptysiowych kulek lub grzanek z bezglutenowego chleba. 


Jak zrobić kremową zupę pieczarkową?

Składniki:

- 500 gram pieczarek,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 3 duże marchewki,
- kawałek selera,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka smalcu lub oliwy
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 liście laurowe, ziele angielskie, eko vegeta

zupa pieczarkowa

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy wywar na zupę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, seler, marchew obraną i pokrojona na plastry, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, 1 łyżeczkę eko vegety. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W tak zwanym międzyczasie na patelni smażymy na smalcu pokrojony czosnek i cebule. Gdy się zrumienią dodajemy umyte, obrane i pokrojone na kawałki pieczarki. Smażymy całość do momentu  zrumienienia pieczarek (10-15 minut). 
Wywar z warzywami zdejmujemy z ognia , wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodajemy pieczarki podsmażone z cebulą i czosnkiem- całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aromatyczna zupa gotowa. Wystarczy dodać ulubione dodatki i zapraszać rodzinę do stołu:)

zupa pieczarkowa



2 komentarze:

  1. Chętnie byśmy taką zupę sobie zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego jak jej ugotowanie;) Z takim talentem kulinarnym jak Wy to będzie pikuś;)

      Usuń