Omlet z ciecierzycą i serem camembert

omlet z warzywami


Omlet na wytrawnie- propozycja na ciepłe śniadanie



Omlet to propozycja na ciepłe śniadanie. Zazwyczaj kojarzy się ze słodką jego wersją ale tak naprawdę można tutaj stworzyć wiele wariacji. Tak było i tym razem. W lodówce czekała na swoją kolej ugotowana wcześniej ciecierzyca – a jest to jeden ze składników, który bardzo dobrze smakuje z wieloma produktami. Nie zastanawiając się długo pomyślałam, że dodam ją do omleta. Dla wyrazistości dodałam także ser camembert. Jego ilość należy dostosować pod własne gusta bo jest on dość intensywny w smaku. Całość uwieńczył pierwszy w tym sezonie pomidor malinowy, który wzbogacił to danie nie tylko smakiem ale także pięknym kolorem.  

Omlet wyszedł pyszny i syty. Spróbujcie tej wersji lub zmodyfikujcie ją pod swoje preferencje smakowe. Jedyny jego minus, że nie przypadł do gustu mojemu dwulatkowi. Ale  w takim przypadku zawsze sprawdzi się omlet na słodko z dodatkiem ulubionej, domowej konfitury:) Z omletem wszystkie chwyty dozwolone. Na słono czy słodko- będzie pysznie! Smacznego!

Jak zrobić omlet ?



Składniki ( na jeden duży omlet):

- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ( zdrowej np. orkiszowa, gryczana),
- 2 łyżki mleka ( może być roślinne- ja użyłam migdałowego),
- sól do smaku,
- 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy*,
- 20-30 gr sera camembert,
-1 łyżka roztopionego masła,

*Ciecierzycę zalewam zimną wodą( w proporcji 1:2) i dodaję do niej łyżeczkę sody. Zostawiam na noc. Rano odlewam wodę. Napęczniałe ziarna ciecierzycy zalewam świeżą wodą ( w podobnych proporcjach co wcześniej) i gotuję do miękkości. Trwa to ok. 1 godzinę ale zależy od ilości ziaren.


Przygotowanie:


Na patelni, na której później usmażymy omlet roztapiamy łyżkę masła.

Białka oddzielamy od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy żółtka- miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę i mleko. Delikatnie mieszamy. Można dodać łyżeczkę siemienia lnianego lub ulubione ziarna. Na sam koniec dodaję ciecierzycę , pokrojony na małe kawałki ser oraz masło. Całość delikatnie mieszam i przyprawiam do smaku. 

Smażę beztłuszczowo na patelni do naleśników. Omlet  jest bardzo delikatny, więc by nie złamał się podczas obracania na drugą stronę pomagam sobie dużym talerzem. Usmażony z jednej strony omlet przekładam na talerz, następnie przykrywam go patelnią, obracam, zdejmuję talerz i w całości smażę z drugiej strony. Smacznego!


ciepłe sniadanie




23 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam omletów. A jak już robiłam to robiłam na w wersji na słodko. Muszę spróbować w wersji wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie omlety, ale nigdy nie dodawałem camemberta, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od jakiegoś czasu lecę na ciecierzycy z puszki, mniej upierdliwe a smak i wartości te same

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli skład jest ok to czemu nie:) Czasem warto sobie ułatwić życie- smacznego:)

      Usuń
  4. Używam mąki z ciecierzycy. To bardzo wygodna forma, zwłaszcza do omletów i placków.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam- ale obiecuję, że to nadrobię:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Tego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego omleta, ale tę propozycję polecę siostrze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam omlety. Takiej wersji nie znam. Chętnie spróbowałabym jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. śniadanko na ciepło to fajny pomysł, ser pleśniowy dziś kupiłam, jajka są...

    OdpowiedzUsuń
  9. omlety lubię w każdym wydaniu, więc na pewno tego też spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz zdałam sobie sprawę, że dawno już nie jadłam omletu, zatem przepis chętnie wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Paulina Kwiatkowska5 listopada 2021 12:21

    Bardzo zainteresowała mnie ta propozycja omleta, powinien mi zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna przekąska na lekkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń