Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego

żółty kwiatek w trawie

Jeżeli chodzi o domowe syropy to dopiero zaczynam przygodę z tym tematem, ale myślę,że taki syrop to dobra alternatywa do aptecznych specyfików. Ogólnie staram się nie faszerować mojej rodziny antybiotykami i innymi zbędnymi lekami. Gdy łapie nas przeziębienie pijemy dużo herbaty z imbirem i miodem, domowy syrop z cebuli, zwiększamy dawki naturalnej witaminy C i D, nawilżamy pomieszczenia w domu olejkami eterycznymi i po kilku dniach czujemy się lepiej. Może oczekiwany efekt przychodzi nieco później ale nasz organizm nie jest tak nadwyrężony jak po antybiotykowej kuracji.
Miód z mniszka to panaceum na wiele dolegliwości. Wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i bakterie, wzmacnia układ pokarmowy i oddechowy. Stosowany jest także w infekcjach dróg moczowych. Jest cennym źródłem witaminy C, A i D oraz minerałów potasu, magnezu, żelaza i krzemu. Ciężko zbagatelizować taką wiedzę tym bardziej, że główny składnik syropu czyli mniszek lekarski jest na wyciągnięcie ręki. 
W maju, czyli w tym miesiącu, w którym powinno się go zbierać- mniszek lekarski zwany potocznie mleczem jest wszędzie. Nie bez powodu syrop z mniszka nazywa się także majowym miodkiem.  Znajdziemy go w sadach, ogrodach, parkach i na trawnikach. Oczywiście nie wszędzie wskazany jest ich zbiór. Wybierajcie miejsca nieskażone spalinami i przemysłem. Zbierać należy dojrzałe i rozwinięte kwiaty, w słoneczny dzień. Zbieramy same kwiaty. Jest to świetna zabawa gdy towarzyszy Wam ciekawy świata dwulatek:)

Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?


Składniki (na ok. 800 ml):


- około 300 kwiatów mniszka lekarskiego ( bez łodyg),
- 1 cytryna,
- 700 ml wody,
- 700 gram cukru trzcinowego nierafinowanego,

Przygotowanie:

Zebrane kwiaty należy przebrać i pozbyć się owadów. Najlepiej rozłożyć je na białym papierze śniadaniowym wtedy łatwo dostrzec niechcianych intruzów. Przebrane kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia całość odcedzamy przez sitko i wyciskamy łyżką każdą kropelkę, która jest na wagę złota. Do powstałego wywaru dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia. Powinniśmy uzyskać konsystencję płynnego miodu. Gorący syrop przelewamy do czystych, suchych i wyparzonych słoiczków. Odwracamy wieczkiem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin przydatności do spożycia to kilka miesięcy. 

Jak przyjmować syrop z mniszka lekarskiego?


Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego to 2-3 łyżeczki dziennie w przypadku dorosłego i połowa tej porcji w przypadku dziecka. Można przyjmować go bezpośrednio na łyżce, dodać do herbaty, owsianki lub jogurtu. Ze względu na swoją słodycz nie jest on polecany osobą cierpiącym na cukrzycę, mającym problemy z wrzodami żołądkowymi luz z nadkwasotą. 

syrop z mniszka lekarskiego w słoiku

Na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Słyszałam o miodzie z mniszka już kilka lat temu. Kupiłam sobie atlas roślin jadalnych - trochę z inspiracji "Outlanderem" :) W mleczu zniechęca mnie kwestia tych czarnych robaczków, więc póki co nie próbowałam, może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robaczki lubią mlecz - trzeba każdy kwiatek z osobna przejrzeć ale to chyba tylko jedyny minus w przygotowywaniu cennego syropu:)

      Usuń
  2. Nigdy nie próbowałyśmy takiego syropu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy moim małym przedszkolaku jest jak znalazł przy pierwszych objawach przeziębienia i katarze:)

      Usuń