Miód z mniszka lekarskiego
maja 13, 2019
12
domowe leki
,
majowy miodek
,
mniszek lekarski syrop
,
mniszek miód
,
syrop z mleczu
,
syrop z mniszka lekarskiego
,
zdrowie
Syrop z mniszka lekarskiego - domowe lekarstwo
Jeżeli chodzi o domowe syropy to dopiero zaczynam przygodę z tym tematem, ale myślę, że taki syrop to dobra alternatywa do aptecznych specyfików.
Ogólnie staram się nie podawać mojej rodzince antybiotyków. Gdy łapie nas przeziębienie pijemy dużo herbaty z imbirem i miodem, domowy syrop z cebuli, zwiększamy dawki naturalnej witaminy C i D, nawilżamy pomieszczenia w domu olejkami eterycznymi i po kilku dniach czujemy się lepiej. Może oczekiwany efekt przychodzi nieco później ale nasz organizm nie jest tak nadwyrężony jak po antybiotykowej kuracji.
Miód z mniszka to panaceum na wiele dolegliwości. Wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i bakterie, wzmacnia układ pokarmowy i oddechowy. Stosowany jest także w infekcjach dróg moczowych. Jest cennym źródłem witaminy C, A i D oraz minerałów potasu, magnezu, żelaza i krzemu. Ciężko zbagatelizować taką wiedzę tym bardziej, że główny składnik syropu czyli mniszek lekarski jest na wyciągnięcie ręki.
W maju, czyli w tym miesiącu, w którym powinno się go zbierać- mniszek lekarski zwany potocznie mleczem jest wszędzie. Nie bez powodu syrop z mniszka nazywa się także majowym miodkiem. Znajdziemy go w sadach, ogrodach, parkach i na trawnikach. Oczywiście nie wszędzie wskazany jest ich zbiór. Wybierajcie miejsca nieskażone spalinami i przemysłem. Zbierać należy dojrzałe i rozwinięte kwiaty, w słoneczny dzień. Zbieramy same kwiaty. Jest to świetna zabawa gdy towarzyszy Wam ciekawy świata dwulatek:)
Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego?
Składniki (na ok. 800 ml):
- około 300 kwiatów mniszka lekarskiego ( bez łodyg),
- 1 cytryna,
- 700 ml wody,
- 700 gram cukru trzcinowego nierafinowanego,
Przygotowanie:
Zebrane kwiaty należy przebrać i pozbyć się owadów. Najlepiej rozłożyć je na białym papierze śniadaniowym wtedy łatwo dostrzec niechcianych intruzów.
Przebrane kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy tak najlepiej na całą noc.
Następnego dnia całość odcedzamy przez sitko i wyciskamy łyżką każdą kropelkę, która jest na wagę złota. Do powstałego wywaru dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia. Powinniśmy uzyskać konsystencję płynnego miodu.
Gorący syrop przelewamy do czystych, suchych i wyparzonych słoiczków. Odwracamy wieczkiem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin przydatności do spożycia to kilka miesięcy.
Jak przyjmować syrop z mniszka lekarskiego?
Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego to 2-3 łyżeczki dziennie w przypadku dorosłego i połowa tej porcji w przypadku dziecka. Można przyjmować go bezpośrednio na łyżce, dodać do herbaty, owsianki lub jogurtu. Ze względu na swoją słodycz nie jest on polecany osobom cierpiącym na cukrzycę, mającym problemy z wrzodami żołądkowymi lub z nadkwasotą.
Słyszałam o miodzie z mniszka już kilka lat temu. Kupiłam sobie atlas roślin jadalnych - trochę z inspiracji "Outlanderem" :) W mleczu zniechęca mnie kwestia tych czarnych robaczków, więc póki co nie próbowałam, może się skuszę.
OdpowiedzUsuńRobaczki lubią mlecz - trzeba każdy kwiatek z osobna przejrzeć ale to chyba tylko jedyny minus w przygotowywaniu cennego syropu:)
UsuńNigdy nie próbowałyśmy takiego syropu :)
OdpowiedzUsuńPrzy moim małym przedszkolaku jest jak znalazł przy pierwszych objawach przeziębienia i katarze:)
UsuńBardzo lubię domowe syropy, kojarzą mi się z dzieciństwem. Muszę wziąć się za ich przygotowywanie w razie potrzeby, już wiem, gdzie szukać przepisów☺. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTak domowe wyroby wartość sama w sobie:) Zapraszam serdecznie:)
UsuńDziekuje, tez tak uwazam :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńOd kilku lat robię domowe syropy i zgadzam się- są godne polecenia! :-)
OdpowiedzUsuńTo co naturalne zawsze się obroni!:) Pozdrawiam
UsuńEkstra! Biorę się do roboty!!
OdpowiedzUsuńBardzo popieram wspomaganie swojej odporności oraz zdrowia naturalnymi produktami.
OdpowiedzUsuńSama piję codziennie zieloną herbatę z listami mięty, świeżym imbirem i kurkumą.
Wszelkie tego typu rzeczy należy stosować z umiarem i rozwagą, bo mogą zaszkodzić.Lepiej dowiedzieć się ,jak działają i jak je stosować. Syropu z mniszka lekarskiego nie robiłam, ale wierzę, że pomaga.
Poczekam na wiosnę :-)
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
Dokładnie zwłaszcza teraz przyda nam się naturalne wsparcie odporności:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń