Tarta z owocami


owoce z galaretką


Tarta "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Pomału gromadziłam potrzebne składniki i w końcu doczekała się swojej premiery. Nazwałam ją "Owocowy sad" bo królowały na niej zebrane w ogrodzie owoce: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki i agrest. Kwintesencja lata na kruchym spodzie to też byłaby dobra nazwa:) Kruche ciasto z owocami zawsze znajdzie swojego wielbiciela. To klasyka wśród ciast ale jak pyszna i zawsze na czasie. Tym razem poeksperymentowałam i zrobiłam ciasto z mąki orkiszowej i przyznam się,że wyszło bardzo dobre! Spróbujcie a nie pożałujecie:)


Jak przygotować tartę owocową w domu?


Nic prostszego jak postępować krok po kroku zgodnie z przepisem. Podpowiem wam moje triki na to by tarta miała idealny kształt, jak zrobić pyszną i lekką masę oraz jak połączyć owoce na tarcie by z niej nie spadały. Zapraszam....


Ciasto:

Składniki:
- 250 gram maki ( ja użyłam orkiszowej),
- 150 gram masła ( prosto z lodówki),
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,

Przygotowanie:
Na przesianą mąkę wykładamy zimne masło i kroimy je nożem na małe kawałeczki, dodajemy sól, cukier oraz jajko. Zagniatamy ciasto rękami, sprawnie formujemy kulę by ciasto zbytnio się nie nagrzało i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wykładamy na posmarowaną masłem foremkę. Ciasto kruche jest bardzo delikatne dlatego rozwałkowuje je na papierze do pieczenia i wraz z nim przenoszę do foremki. Ściągam papier a ciasto w jednym kawałku ląduje w formie. Odcinam to co wystaje poza brzegi. Żeby ciasto miało ładny kształt trzeba je czymś obciążyć. Ja wykładam na ciasto papier do pieczenia i wypełniam go kaszą jaglaną ( około 200-300 gram) i tak piekę przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie ściągam kaszę wraz z papierem i piekę ciasto dalej kolejne 15 minut aż do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam w foremce do wystygnięcia.

Masa:

Składniki:
- mała śmietana 30% ( prosto z lodówki),
- serek mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie:
Masa wydaje się być prosta ale bywa kapryśna. Bardzo ważne jest,żeby zarówno śmietana jak i serek były wyjęte prosto z lodówki. Warto schłodzić także miskę, w której będziemy robić masę oraz końcówki miksera.  Śmietanę 30% ubijamy na sztywno około 5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i zmniejszamy obroty do minimum. Dodajemy po łyżce serka i ubijamy całość na minimalnych obrotach. Gotową masę wykładamy na wystudzone ciasto.

Warstwa owocowa:

Składniki:
- owoce,
- 100 ml wrzątku,
- 2 łyżki czerwonej galaretki z dobrym składem,

We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dokładnie ją mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Owoce myjemy, suszymy i wykładamy na masę. Ja użyłam kilku rodzajów owoców bo akurat miałam do nich dostęp. Wybór należy do Was. Owoce łączymy ze sobą tężejącą już galaretką. Gotową tartę wkładamy do lodówki na około godzinę. 

kruche ciasto z owocami



Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Tarta wygląda obłędnie! Szczególnie teraz gdy owoce są najlepsze, prosto z krzaczka. Już wiem co upiekę na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Cieszę się, że się podoba. I zaręczam równie dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, ciasta z owocami są najlepsze. Do tego mój ulubiony krem tylko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno tarty nie robiłam. Dobrze, że mi przypomniałaś o niej :) Choć ja wolę bardziej wytrawną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię na słodko i na wytrawnie zależy od smaków:)

      Usuń
  5. My też właśnie zrobiłyśmy tartę ale mega czekoladową i orzechową :D Ale na taką z owocami też mamy ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi zrobiliście ochotę na tartę czekoladową. Pysznie się u Was prezentuje:)

      Usuń