Zupa dyniowa


zupa krem z dyni


Dyniowa- zupa krem



Późne lato obfituje w dynię. Powiem Wam, że zawsze na nią czekam i przerabiam ją na wiele sposobów by nasycić się jej smakiem. Mniejsze okazy trzymam na balkonie jako ozdobę, a gdy dotrwają do listopada przerabiam je na lampiony.

Co do dań z  dyni to robię z niej placuszki muffinki  no i oczywiście zupę. W tym roku postanowiłam także spróbować zamknąć smak dyni w słoiku i ją zamarynowałam....zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Zupa krem z dyni gości w moim domu od momentu gdy zaczęłam rozszerzać dietę mojemu synkowi i robiłam wtedy musy warzywne. Zupa dyniowa jest idealna dla dzieci- delikatna i pyszna. W wersji dla dorosłych można podkręcić jej smak imbirem i papryką. 

Dynia idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, które wykorzystuję do jej przygotowania. Kokos nadaje zupie delikatnego słodkiego smaku a papryka z kolei przełamuje go i mamy idealne połączenie. Zupa dyniowa jest bardzo pożywna, podają ją z kurczakiem lub grzankami. Do tego trochę zdrowych ziaren i pyszne danie gotowe. 



Przepis na zupę krem z dyni


Zazwyczaj robię zupę z całej, średniej wielkości dyni ważącej ok. 1 - 1,5 kg.
Kupuję mleczko kokosowe z dobrym składem bez stabilizatorów i zbędnych konserwantów. Bulion wykonuję na szybko rozpuszczając w gorącej wodzie kostkę rosołową eko. Zamiast bulionu możecie użyć wody.
Zupa dyniowa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. No to do dzieła :)

Składniki: 


- średniej wielkości dynia,
- mleczko kokosowe 400 ml,
- 200 ml bulionu,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- filet z kurczaka/ indyka
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- imbir w proszku,
- sól i pieprz,
- olej kokosowy,
- ziarenka słonecznika,

Przygotowanie:


Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Filet kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę oleju kokosowego, po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, sól oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Po chwili smażymy na oleju z marynaty i dodatek mięsny do zupy dyniowej gotowy.

Dynię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i miąższu i kroimy na małe kawałki. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Gdy mamy już przygotowane składniki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym czosnek i cebulę, jak się zrumienią dodajemy dynię i smażymy ok. 5 minut często mieszając, żeby składniki się nie przypaliły. 

W między czasie przygotowujemy nasz bulion- u mnie to wrzątek wymieszany z domową kostką rosołową. Gorącym zalewamy podsmażone warzywa i gotujemy całość do momentu, aż dynia będzie miękka. 

Wówczas dodajemy mleczko kokosowe i całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, imbirem i papryką. Wedle uznania i własnych preferencji. Mi wystarcza pół łyżeczki imbiru i niecała łyżeczka papryki ale gusta są różne. A przygotowując zupę krem dla dziecka trzeba jednak zminimalizować ilość ostrzejszych przypraw.

Zupę dyniową podaję z przysmażonym wcześniej filetem i ziarnami słonecznika. Jest pysznie uwierzcie mi na słowo:) 


zupa jesienna






19 komentarzy:

  1. Dynie odkryłam zupełnie niedawno i jestem zachwycona. Uwielbiam ja na wszelkie sposoby A zupy kremy uwielbiam wszystkie. Z pewnością wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą jesienną zupę i cieszę się, że dynia wróciła na nasze stoły... myślę, że to zasługa blogerek kulinarnych i kulinarnym programom

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię na włoszczyznie i bez mięs, ale też z mlekiem kokosowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso to opcjonalny dodatek - mogą być czosnkowe grzanki:)

      Usuń
  4. akurat mam w planach zrobienia zupy z dyni :) nigdy nie jadłam, ciekawe jak będzie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam potrawy z dyni - to jeden z powodów, dla których kocham jesień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupę z dyni :) Mój syn, choć jest niejadkiem, również bardzo ją lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My najczęściej robimy zupę dyniową na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie chwyty w kuchni dozwolone jeżeli tylko smakuje rodzince:)

      Usuń
  8. Dynia pod każdym względem jest super. Smak, wartości odżywcze. Warto

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy zupę z dyni - rzeczywiście w naszej kuchni gości tylko sezonowo, za to podana z grzankami znika równie niespodziewanie, jak się pojawia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak grzanki i pestki dyni to moje ulubione wykończenie tej pysznej zupy!

      Usuń
  10. Uwielbiam zupę z dyni, to przysmak całej naszej rodziny :) Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń