Carbonara

makaron




Mówią, że podróże kształcą i tak też jest. Na pewno poszerzają horyzonty, inspirują i motywują do działania. Mój najnowszy wpis jest skutkiem ubocznym tegorocznej podróży do Włoch. Z moją rodziną uprawiam zwiedzanie od kuchni. Lubimy posmakować lokalnego jedzenia, szukamy sprawdzonych miejsc gdzie serwuje się pyszne, regionalne dania. Podpowiem Wam, ze w takich miejscach jest dużo miejscowych klientów a nie koniecznie turystów:) Carbonara to typowe włoskie danie na bazie makaronu i sosu powstałego z jajek, podgarla i sera. Danie jest szybkie w przygotowaniu i jest bardzo dobrą propozycją obiadową zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Zapraszam na przepis!


Jak zrobić Carbonarę?


Składniki ( na 2-3 porcje):
- 150 gram makaronu spaghetti,
- 100 gram podgarla lub boczku,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- starty parmezan do posypania,
- sól i pieprz,

Przygotowanie:
Najpierw przepis na makaron. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Pokrojone w kostkę podgarle podsmażamy na patelni, gdy się zrumieni dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy odcedzony makaron i razem wszystko mieszamy. Na to wylewamy roztrzepane widelcem jajka. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy parmezanem. Bardzo ważne by ser do carbonary to był właśnie parmezan. Nada on daniu odpowiedniego smaku i aromatu.Jajka nie powinny całkowicie się ściąć tylko utworzyć sos, będący spoiwem dla całego dania. Gorący makaron przekładać na talerze i zajadać.

makaron z sosem jajecznym

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam Carbonarre, taką świeżo przygotowaną, prosto z patelni :) Po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moim ulubionych dań, które często u nas gości

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię włoską. Właśnie tam poznałam prawdziwy smak makaronu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie podróże,to jedna z najważnieszych rzeczy - kuchnia.
    Włochy maja cudowną. Uwielbiam carbonare.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się kuchnia to istotny element danego kraju i jak pysznie jest ją poznawać:)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie jedzenia. Dzięki za przepis, sprawdzę na sobie 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydałaby się wersja wege :) Ja ostatnio eksperymentuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też eksperymentuję ale staram się unikać glutenu i nabiału- mięsko narazie tak bo zmiany byłyby zbyt drastyczne:)

      Usuń
  8. Bardzo lubię, dzieciaki też przepadają. I tak, podróże kształcą nawet jak się wyjrzy za róg ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Bardzo lubię też pizzę carbonarre. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam o takiej pizzy:) ale do dobrej pizzy też mam słabość:)

      Usuń