Makaron ze szpinakiem




Makaron ze szpinakiem- zielono mi:)


To nie jest zwykły makaron ze szpinakiem ale z sosem Shrek, który swoją nazwę zawdzięcza zielonemu kolorowi. Danie to jest bardzo dobre oraz  szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więcej rekomendacji chyba już nie trzeba!:) Powstaje poprzez połączenie szpinaku z serkiem mascarpone, dzięki któremu zyskuje kremową konsystencję i delikatny smak. Odrobina przypraw i parmezan wieńczą to danie i gwarantują bardzo przyjemne doznania smakowe. Sos Shrek z pewnością zyska swoich zwolenników wśród dużych i małych smakoszy i obali mit o niesmacznym szpinaku. Uwierzcie mi na słowo a najlepiej sami się przekonajcie wykonując to danie w domu.


Jak przygotować makaron z sosem Shrek?


Do tego dania używam całego opakowania szpinaku i serka mascarpone. Z takich proporcji powstanie dość dużo sosu - dla mojej trzyosobowej rodziny wystarczy go na dwa obiady ale jeżeli lubicie dodawać bardzo dużo sosu to niewykluczone, że starczy na mniej porcji:) Najczęściej łączę ten sos z makaronem tagliatelle ale z innymi też będzie dobrze smakować. 

Składniki :

- makaron 
- szpinak - mrożony opakowanie 450 gram lub świeży
- serek mascarpone - 250 gram
2-3 ząbki czosnku
- cebula,
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- łyżka soku z cytryny
- parmezan do wykończenia dania

Przygotowanie:

Mrożony szpinak wyjmujemy z zamrażalki i zostawimy w lodówce na całą noc. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy nasz sos Shrek. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki, podobnie postępujemy z czosnkiem. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy się zrumienią dodajemy szpinak. Świeży szpinak dokładnie płuczemy a następnie wrzucamy na patelnię, natomiast mrożony szpinak po całonocnym rozmrażaniu w lodówce odsączamy na sitku i taki dodajemy do potrawy. Smażymy 10 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone i blendujemy. W finalnej wersji sos powinien być w miarę jednolity. Doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami, których użyliśmy wcześniej. Sos wraca z powrotem na patelnię, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Prawda,że szybkie i łatwe danie? Smacznego.

jak przygotowac szpinak do makaronu


11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, ale ze świeżym szpinakiem.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu może być świeży....smacznego:)

      Usuń
  2. Nawet moim dzieciom smakuje �� Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciom zwłaszcza smakuje ten sos. Dziękuję za odwiedziny:)

      Usuń
  3. Monika Torkowska23 maja 2020 12:09

    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, szybko i zdrowo.Uwielbiam szpinak, zwłaszcza świeży,ale jak nie ma, to mrożony jak najbardziej.
    Dzięki za przepis na fajne danie.
    Pozdrawiam :-)
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy szpinak, dziekuje za przepis, wyprobujemy! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje smaki! Aż chyba zrobię dzisiaj na obiad:)

    OdpowiedzUsuń