Snickers fit


fit baton


Snickers- fit baton


Już nie raz przyznawałam się, że lubię słodkości. Ale też za każdym razem podkreślałam, że mam na myśli zdrowe słodycze, robione w domu z dobrych składników i najlepiej bez użycia cukru. Takie fit słodycze to pyszna i zdrowa alternatywa do sklepowych gotowców. A co najlepsze ,że do ich wykonania możecie zaangażować Wasze pociechy i świetnie spędzić razem czas. Mój synek porzuca zabawki gdy tylko widzi, że mama zabiera się za pieczenie lub gotowanie. Od razu szuka swojego fartuszka i jest w stanie gotowości do niesienia pomocy:)
I jak tu nie piec i nie gotować skoro niesie to ze sobą same korzyści. Rodzina odżywia się zdrowo, spędzamy razem czas przy wspólnym przygotowaniu posiłków i  dopieszczamy swoje kubki smakowe. Uwielbiam to!


Jak zrobić  snickersa?


Co wiemy o snickersie? Jest smaczny, najeżony orzechami i karmelem, polany czekoladą. Rozpływający się w ustach! I gwarantuję Wam przygotujemy właśnie takie batona - z małą różnicą bo moja wersja będzie bez tłuszczu palmowego, przeciwutleniaczy i 5 łyżeczek cukru w jednym batonie. To będzie zdrowa słodycz, od której ciężko będzie się Wam oderwać. Fit snickers ma 3 warstwy: spód, warstwę karmelową i polewę czekoladową. Moje batony są bezglutenowe i bez laktozy ponieważ używam bezglutenowych płatków owsianych oraz mleka roślinnego.

fit słodycze


Składniki:

SPÓD
- 100 gram daktyli
- 60 gram płatków owsianych 
- 25 gram kokosu
- 1 łyżka kakao

WARSTWA KARMELOWA
- 100 gram daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 gram orzechów włoskich

POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 gram czekolady z dużą zawartością kakao
- 3 łyżki mleka ( u mnie kokosowe)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy je na gładką masę. Dzielimy ją na dwie równe części. Teraz przygotujemy spód: połowę masy daktylowej blendujemy z płatkami owsianymi, kokosem i kakao. tak powstałą masę wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki. 
Teraz przygotowujemy warstwę karmelową. Drugą połowę masy daktylowej łączymy z masłem orzechowym i posiekanymi orzechami. Tak powstałą masę wykładamy na schłodzony już spód. I wstawiamy ponownie do zamrażalnika.
Teraz pozostało już tylko przygotowanie polewy czekoladowej. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub w garnuszku i gdy się delikatnie schłodzi wylewamy ja na nasz fit baton. Wstawiamy ostatni już raz do zamrażalki na około 30 minut. Po tym czasie można już wykrawać zgrabne batoniki i cieszyć się pysznym ich smakiem bez wyrzutów sumienia:) Gotowe batoniki przechowuję w lodówce. Smacznego!

bez glutenu i bez laktozy




18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pożywne ciasta, ciastka i batony. Dostarczają dużo energii i błonnika, a dzięki czekoladzie też rozpieszczają podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie orzechy w dużej ilośći...mnie uczulają, już bym się rzuciła na tę słodycz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm snickers to też orzechy ale myślę,że mogłabyś je zamienić innymi ziarnami - np. migdałami lub słonecznikiem, a jak i one odpadają to proponuję ekspandowane zboża. Mam nadzieje, że będziesz mogła także stworzyć wersję dla siebie:)

      Usuń
  3. Wygląda super, muszę spróbować. Kocham zarówno orzechy, daktyle, jak i kokos..o czekoladzie już nie wspomnę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze zapamietac bo to ulubiony baton mojego chłopaka xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam daktyle:) są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ten baton z pewnością Ci posmakuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ja jestem łasuch z nadwagą to to jest coś dla mnie! Muszę z żona pogadać, niech mi takie zrobi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko lepiej pomagaj bo jak żonie posmakuje to nic nie zostanie dla Ciebie:P

      Usuń
  7. Ale extra, wypróbuje kiedyś też przepis. Super. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam, ze wygladaja apetycznie. Chyba sie skusze :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam snickersa, a jego zdrowa wersja jest godna poświęcenia uwagi. Dziękuję za przepis, będę korzystał!

    OdpowiedzUsuń