Placuszki na mleku kokosowym


mleko kokosowe



Placuszki na śniadanie z kokosową nutą



Pomysł na placuszki zrodził się gdy w lodówce stało prawie całe mleko kokosowe. Użyłam kilka łyżek do wcześniejszego deseru i chciałam zrobić coś z jego resztą. Od razu pomyślałam o placuszkach bo bardzo chętnie jemy je na śniadanie w różnej postaci: racuchy, placki dyniowe, gofry....już cieknie mi ślinka. Do tego domowe dżemy, koktajl i się rozpływam:)

Placuszki na mleku kokosowym wychodzą bardzo lekkie i delikatne. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej ale z mąką pszenną też się udadzą.

Placuszki podałam rodzince z domowym dżemem dyniowym i własnoręcznie zrobionym sosem czekoladowym. Było pysznie uwierzcie mi na słowo lub sami się przekonajcie i zróbcie je jutro na śniadanie.


Przepis na placki na mleku kokosowym



Tak jak wspominałam moje placuszki są w wersji bezglutenowej. Potrzebna jest szklanka mąki więc pomieszałam po trochę mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Możecie mieszać do woli:)


Składniki:


- ok 400 ml mleczka kokosowego,
- 160 gram mąki ( szklanka)
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru lub miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
- składniki na sos czekoladowy (50 gram masła, 1 łyżka kakao, 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody, 1 łyżka mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego)



Przygotowanie:


Jajko miksuję ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodaję mleczko kokosowe. W osobnej misce mieszam ze sobą mąkę i  proszek do pieczenia. Łączę ze sobą wszystkie składniki miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodaję roztopiony tłuszcz, dzięki niemu będę mogła smażyć placuszki na patelni beztłuszczowo. 

Do smażenia używam patelni naleśnikowej. Nakładam porcje ciasta formując zgrabne placuszki i smażę do ich zrumienienia z obu stron. 

Teraz pozostało tylko przygotować sos czekoladowy. W garnku podgrzewamy masło, kakao, wodę i cukier. Mieszamy wszystkie jego składniki do ich połączenia i roztopienia masła. Ważne by nie doprowadzić czekoladowej masy do wrzenia. 

Gotową polewę/ sos odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu do polewy dodajemy łyżkę mleka kokosowego i całość dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy placuszki i zajadamy z apetytem bo innej opcji nie ma:) 

Smacznego!


przepis na śniadanie

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam przeróżne wersje placuszków na słodko na śniadanie. Z mleczkiem kokosowym jeszcze nie jadłam - chętnie wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście proste i pewnie smaczne. Gdy pomysłów na śniadania braknie, wtedy chętnie sięgnę po twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne placuszki ;) Aż chce się wstać na takie słodkie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobne odczucia jak się zabieram do ich przygotowywania:)

      Usuń