Syrop z pokrzywy




Syrop z pokrzywy



Jestem zwolenniczką medycyny naturalnej. Staram się wykorzystywać różne dobra natury i przygotowywać z nich np. zdrowe syropy. Co roku robię syrop z mniszka lekarskiego a od niedawna zwróciłam szczególną uwagę na pokrzywę. 

To niesamowite, że cenne składniki rosną obok nas, na wyciągnięcie ręki. Na co dzień ich nie doceniamy i traktujemy jak chwasty. A jest to tak naprawdę bogactwo cennych, naturalnych składników prozdrowotnych. Pokrzywa ma bardzo szerokie działanie. Wzmacnia włosy i paznokcie, dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów w tym żelazo, cynk, wapń oraz magnez. 

Syrop z pokrzywy to świetne lekarstwo wspomagające walkę z anemią czy też przeziębieniem. Działając moczopędnie oczyszcza nerki i układ krwionośny. Kto by pomyślał, że mamy taki skarb dostępny bez większego wysiłku.

Ja zbieram pokrzywę na wsi, z dala od zgiełku miasta i spalin. Dobrym miesiącem na zbiór jest maj. Część z nich suszę na słońcu a z reszty przygotowuję syrop. 


Przepis na syrop z pokrzywy


Składniki:


- 1 kg pokrzywy (łodyga i liście),
- 1,5 litra wody,
- 150 gram cukru,
- 1 cytryna,

Przygotowanie:



Pokrzywę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze godzinę. Następnie ściągamy z gazu i odkładamy do następnego dnia. Następnego dnia odcedzamy powstały sok i dokładnie wyciskamy pokrzywy. Do otrzymanego wywaru dodajemy 150 gram cukru oraz sok z jednej cytryny. Ja używam cukru trzcinowego nierafinowanego. Całość gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków. Ja zostawiam je tak i dopiero kolejnego dnia pasteryzuję około 15-20 minut. W tym celu wkładam zimne słoiczki do garnka, zalewam je zimną wodą tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczka i gotuję na średnim ogniu 15-20 minut. Po tym czasie słoiczki wyciągam z garnka i układam je na ścierce wieczkiem do dołu. Gdy już wystygną chowam je do szafki lub piwnicy. Gotowe!

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie piłam i nie robiłam, a już w zeszłym roku sobie o tym myślałam, że może warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może w tym roku się skusisz na zdrową alternatywę. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. a moje dzieci "zabijają" je patykami ;-) Z chęcią wypróbuję ten przepis, też wolę naturalne środki na różne dolegliwości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dzieci zobaczą, że z pokrzywa da się lubić:)

      Usuń
  3. Słyszałam o syropie z mniszka lekarskiego, ale takiego z pokrzywy nigdy się u nas nie robiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku robię też syrop z mniszka a pokrzywa to dodatkowe cenne źródło zdrowia, które zamykam w słoiczkach:)
      https://www.miloscmamy.pl/2019/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego.html

      Usuń
  4. My również lubimy takie przetwory , można powiedzieć ogółem , że nie kupujemy gotowych syropów w sklepie , tylko robimy sami.Fajny przepis , nie mam takiego , może z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Syropu z pokrzywy nigdy nie próbowałam, ale jestem ciekawa jego smaku :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń