Wątróbka z porem w sosie śmietanowym




Wątróbka


Wątróbka z porem w sosie śmietanowym


Domyślam się, że nie ma tu za dużo fanów wątróbki:) Ale to przede wszystkim dla Was jest ten post. Wątróbka w proponowanym przeze mnie wydaniu jest aksamitna i śmietankowa. Przesiąknięta aromatem boczku i pora. To inny wymiar smaku i jest szansa, że przypadnie Wam do gustu. 

Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Podaję je tradycyjnie z ziemniakami i kiszonym ogórkiem. To jedno z ulubionych dań mojego synka a to już niezła rekomendacja i na pewno warto spróbować, żeby nie żałować.

Wątróbka jest bardzo zdrowa, to cenne źródło żelaza i witamin z grupy B. Szkoda rezygnować z niej i eliminować ją z naszego menu. Warto eksperymentować i starać się podawać dane produkty na różne sposoby.


Przepis na wątróbkę z boczkiem i porem



W przepisie używam wątróbki kurzej i boczek wędzony. Warto by używane przez Was produkty były z dobrego źródła, które gwarantuje dobrą jakość i smak.

Składniki:


- 0,5 kg wątróbki,
- 100 gram boczku,
- 1 mały por,
- 200 ml śmietany 30 %,
- sól i pieprz do smaku,


Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania składników. Wątróbkę płuczemy pod bieżącą woda i oczyszczamy z białych błonek. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w półkola. 

Na patelni podsmażamy najpierw boczek- gdy jest chudy można użyć trochę tłuszczu, natomiast tłustszy boczek  podczas smażenia wytopi własny tłuszcz. Po kilku minutach dodajemy pora. Całość razem smażymy kilka minut a następnie dodajemy wątróbkę. Podsmażamy ją aż zmieni kolor z obu stron. Wtedy całość zalewamy śmietanką i dusimy pod przykryciem. Śmietanowy sos nieco zgęstnieje wtedy danie doprawiamy solą i pieprzem. Wątróbkę podaję z ziemniakami. Smacznego!

kuchnia domowa


10 komentarzy:

  1. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam wątróbki! Ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do fanów wątróbki nie należę, ale mogłabym dać szansę temu daniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie duży komplement. Zachęcam do spróbowania i podzielenia się opinią:)

      Usuń
  4. Wątróbkę zawsze robię z cebulą i jabłkiem, ale w wersji z porem też chętnie skosztuję, pomysł podchwytuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wypróbowałam wersję z porem, naprawdę smacznie się zaprezentowała. :)

      Usuń
  5. Uwielbiam wątróbkę, często spożywam i właśnie szukałam jakiegoś oryginalnego sposobu jej serwowania. Dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń