Tarta z burakiem i fetą


tarta


Tarta bezglutenowa z burakiem i fetą


Uwielbiam to danie. Sprawdzi się na rodzinną kolację czy też podczas wizyty znajomych. Jest syta i aromatyczna. Ciasto jest delikatne i kruche, wprost rozpływa się w ustach. Przepis na nie jest na tyle uniwersalny, że wykonacie go praktycznie z każdej mąki. Mój faworyt to tarta gryczana, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami zapewni Wam niezapomniane doznania smakowe. Pisząc ten post właśnie ją skosztowałam na kolację i chcę jak najszybciej podzielić się z Wami przepisem, żebyście sami przekonali się jaka jest smaczna:)

Ciasto warto przygotować wcześniej, im dłużej leżakuje w lodówce tym jest pyszniejsze po upieczeniu. Ja zazwyczaj zagniatam ciasto po śniadania a wieczorem przygotowuję tartę na kolację. Jeżeli chodzi o składniki to możecie nieco poeksperymentować. Ja robiłam już wiele wersji tej tarty. Używałam soczewicy i kiełbaski, czerwonej fasolki i boczku, pomidorów, papryki co kto lubi. Jednak połączenie z poniższego przepisu to mój faworyt. Szpinak, feta i burak. Wszystko do siebie pasuje i smakuje znakomicie. Zresztą przekonajcie się sami!



Jak przygotować bezglutenową tartę?


Jak już wypominałam ciasto warto przygotować wcześniej. Podobnie jest burakami - ugotujcie je wcześniej, żeby w momencie przygotowywania tarty były już miękkie i wystudzone. Resztę składników wystarczy wyjąć z lodówki i przygotujecie je gdy ciasto na tartę będzie się podpiekało. Dokładny przepis podzielę na ciasto, nadzienie i sos. No to do dzieła!:)



Składniki:

Ciasto
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 80 gram masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 

Nadzienie:
- 2 ugotowane buraki
- ok. 100-150 gram sera feta
- opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego ( 300- 400 gram)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku

Sos:
- 150-200 ml śmietany
- 1 jajko
- 5-10 gram parmezanu
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku


jak zrobić tarte



Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Łączymy ze sobą wszystkie składniki: mąkę, jajko, miękkie masło oraz śmietanę. Zagniatamy kulę z ciasta, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Buraki gotujemy do miękkości i odkładamy je do wystygnięcia. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę. Żeby ułatwić sobie tą czynność można rozwałkowywać ciasto na folii wtedy łatwo przeniesiecie je do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i w tym czasie ciasto w foremce trzymajcie w lodówce. Ciasto na tartę pieczemy najpierw 15 minut. Spód tarty można wyłożyć kaszą lub grochem, żeby stworzyć obciążenie wtedy ciasto równo się wypiecze.

Teraz mamy 15 minut na przygotowanie pozostałych składników. Buraki obieramy i kroimy kostkę, ser odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu odparowania wody w przypadku szpinaku mrożonego a gdy macie świeży szpinak to wystarczy mu 10 minut smażenia na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Szpinak doprawiamy do smaku rozgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem. 

Sos do tarty przygotujemy łącząc ze sobą śmietanę, jajko, starty parmezan. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.

Po 15 minutach ciasto już jest lekko podpieczone. Wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na nie nasze składniki. Szpinak na spód, następnie feta oraz burak. Całość zalewamy sosem i posypujemy orzechami. Pieczemy kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło ale także na zimno. Smacznego!



ciasto gryczane







3 komentarze:

  1. Czy masz propozycję zastąpienia fety? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ser odpada całkowicie to może tofu? lun anchois? Jak żadna propozycja Ci nie podejdzie to po prostu spróbuj pominąć ten składnik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak, feta i buraki? Wspanialy pomysl, wybrobujemy! Pozrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń