Dżem z truskawek


Domowy dżem truskawkowy


Cały rok czekamy na czerwiec bo jest to miesiąc, który ewidentnie kojarzy nam się z truskawkami! A jak już się najemy tych pysznych i aromatycznych owoców w przeróżnej formie: ciasta, koktajle, lody, sałatki owocowe itp. to przychodzi czas na przetwory. Domowy dżem truskawkowy to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni a zarazem najczęściej wybierany dodatek do gofrów i placuszków:) Wiemy co dobre bez dwóch zdań! W robienie przetworów angażuje się cała rodzina nawet 3,5 letni synek. Przecież musi być też tester smaku używanych owoców- o tę posadę ubiegają się wszyscy ale najmłodsi mają pierwszeństwo:)
W tym roku robiłam dżem truskawkowy z pektyną i bez, powstała też wersja dżemu z dodatkiem agrestu- to taka słodko-kwaśna alternatywa dla fanów tych owoców a takich u nas nie brakuje:)


Jak zrobić domowy dżem truskawkowy?


To co istotne przy wszelkich przetworach to jakość używanych owoców- jeżeli chodzi o truskawki to powinny być dojrzałe i słodkie. Przed przerobieniem owoców należy je umyć. Ja myję truskawki pod bieżącą wodą i pozostawiam je na sitku by obciekły. Obrywamy szypułki a większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce można już przerabiać zgodnie z upodobaniami. Ja wykonałam swoje przetwory z odmiany " Marmolada" i "Roksana". Ilość użytego cukru zależy od słodyczy owoców. Gorący dżem przekładałam do czystych i wypasteryzowanych słoiczków- wystarczy 15 minut w piekarniku w temperaturze ok. 110 stopni. Gorący dżem przekładam do gorących słoiczków, zakręcam i odwracam do góry dnem. Tak pozostawiam przetwory do wystygnięcia. Następnie podpisuję i rękami męża znoszę do piwnicy:)


Dżem truskawkowy bez widocznych owoców:



- 2 kg truskawek
- 2 cytryny
- 200 gram cukru 

Przygotowane do przetworów truskawki przekładam do naczynia miksującego. Ja użyłam Thermomix ustawiłam obroty na 6 i miksowałam 8 sekund. Możecie równie dobrze zmiażdżyć owoce blenderem. Do tak powstałej masy truskawkowej dodajemy cukier i sok z cytryn i gotujemy całość około 40 minut. W Thermomix ustawiamy temperaturę Varoma na 100 stopni lub też można gotować w garnku. W przypadku Thermomix po zagotowaniu załóżcie koszyczek bo dżem zacznie mocno kipieć. Z tak podanych proporcji powstaje około 6 małych słoiczków po około 190 ml. Dżem wychodzi lekko lejący i ma piękny, czerwony kolor dzięki użytej cytrynie.


dżem truskawkowy



Dżem truskawkowy z widocznymi owocami:


- 2 kg truskawek
- sok z cytryny
- 200 gram cukru
- 1 opakowanie pektyny 30 gram na 2 kg owoców

Dżem z tego przepisu jest szybszy w przygotowaniu i pozwala uzyskać więcej przetworów. Ma widoczne kawałki owoców i galaretkę. Gotowe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, podgotowujemy w garnku, następnie dodajemy sok z cytryny oraz pektynę wymieszaną z cukrem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie dżem jest już gotowy i można go przekładać do słoiczków. Mi wyszło około 10 małych słoiczków.

ile kosztują truskawki

Dżem truskawkowo- agrestowy:


- 1 kg agrestu
- 1 kg truskawek
- 250 gram cukru

To słodko- kwaśna bomba witaminowa. Zaczynamy przygotowania od zasypania czystego agrestu cukrem i pozostawienia na całą noc. Rano agrest blendujemy, dodajemy pokrojone na cząstki truskawki i całość zagotowujemy. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Ja gotowałam swój dżem truskawkowo- agrestowy około godziny. Jeżeli chcecie można dodać galaretkę i wymieszać z całością. Dżem jest gotowy. Z podanych proporcji uzyskałam 7 małych słoiczków. 

odmiana truskawek



6 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego niż domowy truskawkowy dżem na świeżej bułeczce posmarowanej masłem i do tego kubek zimnego mleka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetwory z truskawek kojarza mi sie z dziecinstwiem. Moja Mama robila je co roku. Otwieralismy je w zimie :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam taki obrazek w głowie i staram się iść śladami mamy w tym temacie:) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Od dawna nie robiłem dżemu w domu, mam sprawdzonego dostawcę, małą firmę z Białegostoku. Smakuje jak domowy, ale po twoim tekście, aż chce sie smażyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jak domowe ale wszystkiego też nie jesteśmy wstanie zrobić sami. Dobre źródło to podstawa. Dziękuje za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń