Czekoladowe ciasto z cukinii


ciasto z cukinii



Czekoladowe ciasto z cukinii


Dzisiaj coś dla fanów zdrowych ciast....robiłam już różne ciasta ale to skradło moje podniebienie i aktualnie znajduje się wysoko na liście ulubionych deserów. Cukinia ukryta w tym cieście sprawia, ze jest ono puszyste i mięciutkie. Jej smak nie jest wyczuwalny ale oddaje swoje walory zdrowotne i tak jak wspomniałam wpływa na konsystencję ciasta. Dodatkowo to ciasto jest bez glutenu i bez laktozy. Oczywiście możecie zamienić mąkę i użyć mleka krowiego też będzie pysznie ale ja staram się unikać maki pszennej i laktozy z powodów zdrowotnych:)

Robiłam już ciasto cukiniowe ale dzisiaj stwierdzam ze cukinia i czekolada to połączenie idealne. A do tego kokosowa nuta i mamy to!

U mnie jeszcze jest jedna cukinia z jesiennych zapasów więc już chyba nikt nie ma wątpliwości co z niej wyczaruję:)


Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii


Podane proporcje są na tortownicę o średnicy 24 cm.  


Składniki:

- 400 gram cukinii,

- 400 gram mąki,

- 40 gram kakao,

- 4 jajka w temperaturze pokojowej,

- 200 ml oleju kokosowego,

- 150 ml mleka kokosowego,

- 100 gram czekolady,

- 100 gram cukru,

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,


Karmel:

-  200 ml mleczka kokosowego,

- 2 łyżki cukru,

- 1 łyżka oleju kokosowego,

- 4 łyżki masła orzechowego,

- płatki migdałowe do ozdoby,


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i miąższu a następnie ścieramy ją na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na sitko by odsączyć cukinię z nadmiaru wody.

W misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą mąkę ( u mnie pół na pół ziemniaczana i kukurydziana), kakao i proszek do pieczenia. 

W garnuszku podgrzewamy ze sobą mleko, olej oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość mieszamy rózgą do całkowitego połączeni składników- nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach, aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Zmniejszając obroty wlewamy powoli wystudzoną masę czekoladową. Teraz pora na dodanie składników suchych, dodajemy je partiami i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Masa zrobi się gęsta. Teraz pora na cukinie. Całość ponownie dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszając łączymy całość do połączeni się składników. 

Gotową masę przekładamy do foremki. Ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień wypieczenia sprawdzamy wykałaczką, jak patyczek wbity w ciasto będzie suchy to znaczy, że jest gotowe.

Gdy ciasto się piecze możecie przystąpić do przygotowania polewy karmelowej. Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnuszka i gotujemy około 30-40 minut, aż całość zgęstnieje. Wówczas zdejmujemy garnuszek z ognia i gdy karmel nieco ostygnie łączymy go z masłem orzechowym. Tak powstałą polewą zdobimy nasze ciasto, gdy już będzie wystudzone. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Życzę Wam smacznego!


Ciasto czekoladowe


4 komentarze:

  1. Podejrzewam, że cukinię da się zastąpić dynią i też wyjdzie pysznie. A dyni mam mnóstwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można śmiało poeksperymentować z przepisem. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Cukinia to uniwersalne warzywo. Ciasta też bardzo lubię, są wilgotne i ciekawe w smaku.

    OdpowiedzUsuń