Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem


wegetariańskie kotlety



 Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem



Uwielbiamy ziemniaki w przeróżnej postaci. Jako tradycyjny dodatek do mięsa, czy też formie frytek lub klusek śląskich. O kopytkach nie wspomnę. Tym razem mam dla Was propozycję na kolejne danie z ziemniakami w roli głównej. Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem to wegetariańska alternatywa na pożywny i zdrowy obiad. Kotleciki są syte a ich smak wzbogaca ich farsz. 

Takie kotleciki to także sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia wcześniejszego. Podaję je na ciepło z surówką. Pysznie smakują także z sosem: np. pieczarkowym.


Przepis na wegetariańskie kotlety z ziemniaków



Kotlecikami z tego przepisu naje się cała trzyosobowa rodzinka. W przepisie użyłam mąki ryżowej dzięki czemu moje kotlety są bezglutenowe.

Składniki:


- 600 gram ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 150 gram szpinaku,
- 50 gram sera feta,
- ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,

Przygotowanie:


Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szpinak podsmażamy na odrobinie tłuszczu na patelni wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Świeży szpinak potrzebuje zaledwie kilka minut na gorącej patelni. Mrożony szpinak podsmażamy do momentu, aż odparuje z niego woda. Szpinak doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy nieco wystygnie dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i mieszamy ze szpinakiem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Gdy wystygną łączymy je z jajkiem, mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Zagniatamy ciasto ziemniaczane, odrywamy po kawałku i formujemy kulki. Ciasto będzie kleić się do rąk by temu zapobiec oprószcie ręce mąką. Ziemniaczane kulki spłaszczamy, na środek każdej z nich wykładamy po łyżce szpinakowo- serowego farszu a następnie zlepiamy boki ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z ulubioną surówką. 

Smacznego!

fit obiad



4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam nic podobnego z ziemniaków, polecę je siostrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulina Kwiatkowska10 marca 2022 14:27

    Z największą przyjemnością skuszę się na tę propozycję, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń