Placuszki bananowe

 

placki bananowe


Placuszki bananowe


Placuszków na śniadanie u nas nigdy dość! Dyniowe, racuchy czy na mleku kokosowym. Każde pyszne i szybkie w wykonaniu. Dzisiaj zaserwowałam rodzince placuszki bananowe. Lekkie jak piórko i mocno bananowe. Ciasto na nie przygotowuję z minimalną ilością mąki, którą tak naprawdę można pominąć. Placuszki smażę na oleju kokosowym dzięki czemu zyskują dodatkowe walory odżywcze i smakowe.

Teraz do fanek placuszków dołączyła córeczka- i jest wielkie i głośne mniam mniam. Robiąc placuszki dla mojego niemowlaka nie dodaję mąkę kokosową. Przyznam się Wam, że czekałam na ten czas gdy rozszerzanie diety córeczki będzie chociaż trochę pokrywało się z tym co my jemy i się doczekałam:)

Jak macie kilka dojrzałych bananów ( i akurat nie chcecie robić chlebka banaowego)to wybór jest prosty- domowe placuszki bananowe!


Przepis na placuszki bananowe


Z podanych proporcji otrzymacie około 15 placuszków. Warto od razu przygotować podwójną porcje ciasta- uwierzcie mi będą znikały w oka mgnieniu:)


Składniki:


- 2 dojrzałe banany,
- 3 jajka,
- 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej lub kokosowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- olej kokosowy do smażenia,


Przygotowanie:


Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce widelcem rozgniatamy banany i mieszamy je z żółtkami. Dodajemy przyprawy, mąkę i nasiona chia. Do masy bananowej dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju kokosowym. Ja placuszki podaję z domową konfiturą. Smacznego!

placuszki bananowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz