Jagodzianki na suchych drożdżach

domowe bułeczki



 Jagodzianki



Zawsze ceniłam sobie domowe wypieki...zwłaszcza gdy zostałam mamą i chcę świadomie żywić swoje dzieci. Oczywiście drożdżówki to nie jest obowiązkowy punkt menu niezbędny dla ich rozwoju. Natomiast wspomnienie dzieciństwa powiązane ze smakiem domowych drożdżówek na pewno działa kojąco.

Regularnie piekę domowy chleb a dodatkowo od czasu do czasu piekę dla najbliższych domowe drożdżówki, chałkę czy też jagodzianki. I tym ostatnim poświęcam ten wpis. Domowe bułeczki nadziane borówkami skradły serce moich dzieci. Mięciutkie, rozpływające się w ustach po prostu pycha! Nie martwcie się gdy już skończy się sezon na jagody- przepis jest na tyle uniwersalny, że swobodnie możecie podmieniać owoce i nadal będzie pysznie.

W przepisie używam mleko roślinne z powodu alergii synka. Możecie użyć dowolnego mleka. Zazwyczaj moje wypieki powstają na bazie mąki orkiszowej.

Tym razem mam dla Was przepis na bazie suchych drożdży. Przy dwójce dzieci czas jest na wagę złota więc chciałam sobie troszkę ułatwić i ominąć proces przygotowania rozczynu. Przygotowałam ciasto przed drzemką córeczki a gdy ta już się wyspała jagodzianki wyrastały do pieczenia:) Także zachęcam Was do zrobienia domowych jagodzianek. Domownicy będą w siódmym niebie:)



Przepis na jagodzianki na drożdżach instant



Z mojego przepisu wychodzi około 14 jagodzianek- w sam raz na jedną blachę. Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 


Składniki:


Ciasto:

- 0,5 kg mąki orkiszowej jasnej,
- 7 g suchych drożdży,
- 250 ml mleka roślinnego,
- 1 jajko,
- 80 gram masła,
- ok. 80 gram cukru trzcinowego,
- szczypta soli,

Nadzienie:

- 300 gram borówki ( u mnie amerykańska),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Kruszonka:

- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu lub cukru,
- 2-3 łyżki mąki,

- 1 żółtko do posmarowania drożdżówek,

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw roztapiamy masło.  Przesianą mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników: mleko, cukier, jajko oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto drożdżowe lubi ciepło więc wyrabiając je ręcznie nie musicie się spieszyć gdyż będzie się grzało od naszych rąk. 

Wyrobione, elastyczne ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około 1, 5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie chwilę wyrabiamy a następnie dzielimy na podobnej wielkości kawałki- u mnie były to kawałki ciasta o wadze ok. 60-70 gram. 

Mieszamy ze sobą składniki nadzienia w osobnej misce.

Każdy kawałek ciasta wyrabiamy i formujemy kulkę. Następnie ją spłaszczamy i na jej środku dajemy łyżkę nadzienia. Sklejamy boki ciasta podobnie jak pierogi a następnie rolujemy w celu nadania okrągłego kształtu.

Gotowe jagodowe kule umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Drożdżówki powinny podwoić swoją objętość. Trwa to około 0,5 h. 

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Przyda się tutaj silikonowy pędzelek. Na koniec posypuje je kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra- dół) na 20 minut. Rumiane wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Smacznego!


drożdżówki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz