Syrop z marchwi i imbiru

syrop z marchwi i imbiru




 Syrop z marchwi i imbiru



Nie chce krakać ale przed nami jesień i drobne infekcje będą nieuniknione. Synek chodzi do przedszkola a to doskonałe źródło do roznoszenia chorób- tak było i jest i jedyne co nam pozostało to wspieranie odporności naszych dzieci.

Na co dzień dbam o zrównoważoną dietę mojej rodzinki i to już jest ogromny wkład do budowania odporności. Pamiętam jak kilka lat temu nie było miesiąca, w którym synek by nie chorował a odkąd żywimy się świadomie widzę znaczącą poprawę.

Dieta to nie jedyny czynnik zmiany w kierunku zdrowia. Drugim ważnym fundamentem dla nas jest medycyna- jak tylko się da to preferujemy tą naturalną. 

W okresach przeziębień często wspomagamy się syropem z cebuli czy tez miodkiem majowym. Dzisiaj przychodzę do Was z syropem z marchwi. To świetne lekarstwo w leczeniu kaszlu i odśluzowaniu płuc. Wystarczy przyjmować go kilka razy (4-5) dziennie po łyżeczce. Widoczna poprawa następuje już po nawet dwóch dniach stosowania. My zjadamy go do końca bo jest bardzo pyszny.

Przepis na syrop z marchwi i imbiru to dobro, którym warto się dzielić- zatem na zdrowie!



Przepis na syrop z marchwi i imbiru


Gotowy syrop przechowuję w szklanym słoiku w lodówce. Przed podaniem wyciągam go na blat by się nieco ocieplił. Gotowy syrop można przechowywać kilka dni. 

Składniki:


- 500 gram marchwi,
- 3-4 łyżki miodu,
- 2 łyżki pokrojonego świeżego imbiru,


Przygotowanie:


Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy ją wodą tak by była przykryta. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Całość gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.

Marchewkę z imbirem odcedzamy pozostawiając wodę, która została z gotowania- będzie nam potrzebna do rozrzedzenia syropu. 

Ugotowaną marchewkę wraz  z imbirem blendujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Do letniej wody która została z gotowania dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. 

Wodę z miodem dodajemy do zblendowaniu marchwi z imbirem i całość łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop jest już gotowy- będzie dość gęsty ale bardzo smaczny więc nie powinno być problemu z namawianiem dzieci do jego przyjmowania! 

Życzę zdrówka!

domowy syrop




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz