Racuszki na maślance


racuszki na maślance


 Racuszki na maślance


Placuszki na śniadanie to jak już wspominałam jedno z naszych ulubionych dań. Robię naprzemiennie placuszki dyniowe , z serem, bananami, racuchy na kefirze czy mleku kokosowym. Do tego jakże przepysznego grona dołączają racuchy na maślance. Puszyste, delikatne i chce się je tylko jeść i jeść.

Ogólnie maślanka to cudowny składnik- oprócz walorów zdrowotnych nadaje potrawom puszystość i ciekawy smak. Gdy już uda nam się zdobyć naturalną maślankę to robię z niej także koktajl a jak coś zostanie to dodaję ją do ciasta chlebowego. W każdym daniu smakuje wyśmienicie!

Moje dzieci zajadają się racuszkami na maślance. Do ciasta możecie dodać jabłka lub inne owoce. My postawiliśmy na dodatek w postaci domowej konfitury!



Przepis na racuchy na maślance


Bardzo ważna jest tutaj temperatura maślanki. Warto wyjąć ją wcześniej  z lodówki by się nieco ogrzała. Podobnie należy postąpić z jajkami. Z podanych proporcji otrzymacie około 20 placuszków. Ja smażyłam je na oleju kokosowym- zapewnił on ciekawą nutę smakową. Do wykonania ciasta użyłam mąkę orkiszową.

Składniki:


- 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej,
- ok. 400 gram mąki ( 2,5 szklanki)
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru lub miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli, 
- olej do smażenia,

Przygotowanie:


W misce mieszamy ze sobą maślankę i jajko- najlepiej w tym celu użyć trzepaczki.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz sól i sodę.
Całość dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. W trakcie mieszania powinny tworzyć się drobne pęcherzyki powietrza. 
Ciasto odkładamy na kilka minut by odpoczęło. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni.
Racuszki smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

jak zrobić racuchy



2 komentarze: