Przekąski z serem

fajne przekąski


Deska serów



Bardzo lubię przyjmować gości. Mając małe dziecko w domu warto "oswajać" je z innymi osobami i stwarzać mu okazję do różnych interakcji. A taka wizyta to dodatkowa motywacja do tego by wypróbować jakiś nowy przepis, zrobić coś nowego, poeksperymentować. Jedzenie oprócz tego ,że ma smakować musi ładnie wyglądać. Przykładam dużą wagę do wyglądu moich potraw. Bawię się kolorami, dodatkami i smakami co przy gotowaniu dla malucha jest warunkiem koniecznym! Tym razem chcę Wam zaproponować  przekąskę w formie deski serów. Co prawda u mnie jest to talerz serów bo ładnej deski do serów brak. Takie ciekawe przystawki na zimno to idealna propozycja do dobrego wina- a lampka wina jeszcze nikomu nie zaszkodziła. 


Jak przygotować przekąski z serem?


Przygotowując deskę serów musimy wybrać kilka rodzajów tego przysmaku- trzy to chyba takie minimum. Chodzi o to by różniły się smakiem, kolorem i teksturą. Wcale nie muszą być to jakieś wyszukane gatunki - no chyba ,że przygotowujemy deskę serów dla koneserów:) Oczywiście jakość składników zawsze jest ważna. Zadbajcie o dodatki, które będą pasować. Wykałaczki to łatwy sposób na konsumowanie naszej przekąski. Deskę serów zawsze przygotowuję wcześniej i przechowuję w lodówce. Jednak wyciągam ją około pół godziny wcześniej przed podaniem by sery nabrały temperatury pokojowej.


Co położyć na desce serów?



U mnie deska serów nie jest zbyt skomplikowana a jakże smaczna i kolorowa. Sery których użyłam to: 
1- biały ser twarogowy typu włoskiego, dostępny w najpopularniejszych marketach,
2- ser półtwardy gouda- u mnie z kozieradką, dostępny także z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim itp.
3- ser pleśniowy camembert,

Jako dodatki do serów użyłam:
- figi,
-orzechy włoskie,
- orzechy nerkowca,
- rodzynki,

Idealnie sprawdziły by się także inne suszone owoce np. morele. Winogrona i oliwki to także stali towarzysze serów i zawsze będą dobrze smakować w takiej przekąsce. 

Polecam Wam takie ciekawe przystawki na zimno- deska serów to bardzo prosta a jakże efektowna przystawka. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Troszkę zabrakło mi serów z pleśnią wewnętrzna i sera twardego. Mamy świetne polskie Rubin czy Bursztyn.
    Ja sery uwielbiam, nic tak nie podchodzi pod wino. Kiedyś nawet robiłem duży panel o łączeniu wina z serami. https://blurppp.com/blog/francuskie-sery-i-wino/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serami pleśniowymi nie do końca się lubimy dlatego tak mało ich na naszej desce. I tak jak piszesz ser i wino to para idealna:)

      Usuń
  2. Fajne takie przekąski :) Można spróbować różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń