Pasztet z ciecierzycy


cieciorka


 Pasztet z ciecierzycy



Ciecierzyca, cieciorka na stale zagościła w naszej kuchni. Ugotowane kulki ciecierzycy to jedna z ulubionych przekąsek syna. Często dodaje je do zupy w celu jej zagęszczenia lub jest ona składnikiem naszych wytrawnych omletów. Ugotowana ciecierzyca to doskonała baza do wszelakich past typu hummus czy też domowa nutella. 

Zastosowanie ciecierzycy w kuchni jest bardzo szerokie. W każdym wydaniu jest smaczna i pożywna. Jeżeli planuję danie z jej udziałem to już wieczór wcześniej odpowiednio przygotowuję jej ziarna do dalszej obróbki.

Możecie użyć gotowej do dalszego przetworzenia ciecierzycy w słoiku ale w tym przypadku użyłabym takiej kupionej w sklepie ekologicznym by uniknąć w składzie niepotrzebnych składników.

Tym razem postanowiłam upiec pasztet z ciecierzycy by mieć dodatkową opcję śniadaniowo- kolacyjną dla synka, który nie jest fanem mięsa. Pasztet z ciecierzycy przypadł mu do gustu mimo wyrazistego smaku za sprawą użytych przypraw.  Pasztet dodatkowo składa się z wielu warzyw więc w jednym daniu podaję rodzince bombę witaminową a synek zjada ze smakiem produkty, które normalnie by odrzucił gdyby były podane oddzielnie. Bardzo mnie to cieszy a pasztet z ciecierzycy na stałe zagości w naszym domu. 


Przepis na pasztet z ciecierzycy



Pasztet z ciecierzycy podobnie jak z cukinii zazwyczaj piekę w dużej foremce, dzielę na mniejsze kawałki i część zamrażam, dzięki czemu możemy go jeść zawsze wtedy gdy przyjdzie nam na niego ochota.

Składniki: 


- 2 szklanki ciecierzycy,
- 2 duże cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- pół średniego selera,
- 1 mały por,
- 3 ząbki czosnku,
- 5-6 suszonych pomidorów,
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżeczki soli, 
- 3 łyżki siemienia lnianego,

Przygotowanie:


Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w proporcji ( 1 :2) dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy tak na całą noc. Rano przecedzamy ziarna na sitku zalewamy świeżą wodą w podobnych proporcjach. Do garnka dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe.

Gotujemy do miękkości ziaren około godzinę. Warzywa : marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę gotujemy do miękkości około 20 minut- możecie zrobić to w osobnym garnku lub dorzucić do ciecierzycy mniej więcej w połowie czasu jej gotowania. 

Gdy już warzywa i ciecierzyca są miękkie odcedzamy je z wody, pozbywamy się przypraw, w których gotowała się cieciorka i całość blendujemy wraz z czosnkiem i suszonymi pomidorami na gładką masę.

Do tak powstałej masy na pasztet dodajemy siemię lniane oraz pozostałe przyprawy sól, gałkę muszkatołową, czarnuszkę i kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki u mnie szklana forma o wymiarach: 24 x 24 . 

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( pieczenie od dołu). Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki. 

Smacznego!

ciecierzyca


3 komentarze:

  1. Chyba nigdy nie jadłam ciecierzycy, polecę mamie, ona jest otwarta na nowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już spróbujesz to myślę, że na stałe włączysz ją do swojego menu:)

      Usuń
  2. Też jestem fanką ciecierzycy. Jem ją na mnóstwo sposobów, także w pasztecie.

    OdpowiedzUsuń