Chleb dyniowy
listopada 14, 2019
12
blw
,
chleb bez glutenu
,
chleb dyniowy
,
dania bezglutenowe
,
dynia dania
,
dynia warzywo
,
gotowanie
,
hobby mamy
,
pycha
,
smacznego
,
zdrowe odżywianie

Chleb dyniowy- bezglutenowa alternatywa do tradycyjnego pieczywa
Chleb dyniowy to moje kolejne danie z dyni. Uwielbiam to warzywo i dodaję je gdzie tylko mogę. Jak już pewnie pamiętacie robiłam już zupę dyniową, muffinki i placki z dyni. A teraz pora na chleb. I polecam bo jest pyszny. To świetny dodatek do wielu dań a w połączeniu z domowym hummusem bije konkurencję na łopatki! Przygotowuje się go bardzo szybko. Jest bardzo zdrowy i pożywny- więc chyba już więcej nie muszę Was przekonywać żebyście upiekli chleb dyniowy:)
Jak zrobić chleb dyniowy?
Z podanych składników wychodzi jeden płaski chlebek ale jest bardzo pożywny i wydajny więc spokojnie wystarczy Wam na kilka razy. W moim przepisie użyłam puree z dyni, które zawsze mam zamrożone w zamrażalce i gdy tylko przyjdzie mi ochota na danie z dyni wyciągam swojego "gotowca"wieczorem i na drugi dzień już mogę działać. Już pisałam o tym jak zrobić puree z dyni - jeżeli nie macie zapasu gotowego puree to zacznijcie od upieczenia dyni. Do zrobienia chlebka dyniowego użyłam także domowego przecieru pomidorowego- ale można go zamienić np. zblendowanym pomidorem lub dodać kupny przecier ( z dobrym składem).
Składniki:
- 200 gram kaszy gryczanej,
- 100 gram puree z dyni,
- 1 jajko,
- 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego,
- 5 łyżek mąki bezglutenowej: u mnie gryczana lub owsiana,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
- garść pestek z dyni,
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę odcedzamy i czekamy jak trochę ostygnie. Następnie blendujemy ugotowaną kaszę z jajkiem, puree z dyni i przecierem pomidorowym. Do masy dodajemy mąkę i przyprawy: szczyptę soli, odrobinę pieprzu i 1- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Masa na chlebek gotowa. Wystarczy rozsmarować ją cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek posypujemy pestkami dyni i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni ( góra-dół). Smacznego!
Nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo super przekąska. Fajnie komponuje się z wieloma dodatkami- z pewnością przypadnie Ci do gustu:)
UsuńUwielbiam wszystko co dyniowe ale chleba dyniowego jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuńSkoro lubisz dynię to ten chlebek na pewno Ci przypadnie do gustu:)
UsuńTakiego chlebka nie jadłem. Czy nie jest on słodki?
OdpowiedzUsuńNie jest. Dodatek ziół sprawia, że jest to wersja wytrawna:)
UsuńWszystkie składniki mam w domu, chętnie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje!:)
UsuńTrafia na moją listę "koniecznie spróbować"
OdpowiedzUsuńSuper! Dobry wybór:)
UsuńPycha, bo na naszej ulubionej kaszy gryczanej :D
OdpowiedzUsuńWiecie co dobre:)
Usuń