Chleb dyniowy

chleb bezglutenowy



Chleb dyniowy- bezglutenowa alternatywa do tradycyjnego pieczywa




Chleb dyniowy to moje kolejne danie z dyni. Uwielbiam to warzywo i dodaję je gdzie tylko mogę. Jak już pewnie pamiętacie robiłam już zupę dyniową, muffinki i placki z dyni. A teraz pora na chleb. I polecam bo jest pyszny. To świetny dodatek do wielu dań a w połączeniu z domowym hummusem bije konkurencję na łopatki!

Przygotowuje się go bardzo szybko. Jest bardzo zdrowy i pożywny- więc chyba już więcej nie muszę Was przekonywać żebyście upiekli chleb dyniowy:)


Przepis na chleb dyniowy



Z podanych składników wychodzi jeden płaski chlebek ale jest bardzo pożywny i wydajny więc spokojnie wystarczy Wam na kilka razy. W moim przepisie użyłam puree z dyni, które zawsze mam zamrożone w zamrażalce i gdy tylko przyjdzie mi ochota na danie z dyni wyciągam swojego "gotowca" wieczorem i na drugi dzień już mogę działać. Już pisałam o tym jak zrobić puree z dyni - jeżeli nie macie zapasu gotowego puree to zacznijcie od upieczenia dyni. Do zrobienia chlebka dyniowego użyłam także domowego przecieru pomidorowego- ale można go zamienić np. zblendowanym pomidorem lub dodać kupny przecier ( z dobrym składem).



Składniki:


- 200 gram kaszy gryczanej,
- 100 gram puree z dyni,
- 1 jajko,
- 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego,
- 5 łyżek mąki bezglutenowej: u mnie gryczana lub owsiana,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
- garść pestek z dyni,


Przygotowanie:


Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie.

Ugotowaną kaszę odcedzamy i czekamy jak trochę ostygnie. Następnie blendujemy ugotowaną kaszę z jajkiem, puree z dyni i przecierem pomidorowym. Do masy dodajemy mąkę i przyprawy: szczyptę soli, odrobinę pieprzu i 1- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. 

Gotową masę na chlebek dyniowy rozsmarowujemy  cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek posypujemy pestkami dyni i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni ( góra-dół).

Smacznego!


chlebek dyniowy

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super przekąska. Fajnie komponuje się z wieloma dodatkami- z pewnością przypadnie Ci do gustu:)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko co dyniowe ale chleba dyniowego jeszcze nie jadlam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro lubisz dynię to ten chlebek na pewno Ci przypadnie do gustu:)

      Usuń
  3. Takiego chlebka nie jadłem. Czy nie jest on słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest. Dodatek ziół sprawia, że jest to wersja wytrawna:)

      Usuń
  4. Wszystkie składniki mam w domu, chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafia na moją listę "koniecznie spróbować"

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, bo na naszej ulubionej kaszy gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń