Tortilla z ziemniakami



tortilla domowa


Tortilla z ziemniakami


Uwielbiamy ciepłe śniadania stąd też bardzo często królują u nas placuszki, omlety i wszelkiego rodzaju kasze. To są moje propozycje dla rodzinki jeżeli chodzi o słodkie śniadania. Gdy najdzie nas ochota na wytrawną wersje tego posiłku to wkracza szakszuka , frittata i ostatnie moje odkrycie czyli tortilla. 

Tortilla to rodzaj omletu, którego głównym składnikiem są ziemniaki. W mojej wariacji na temat tego dania króluje także cebula i papryka. Często do wykonania tortilli wykorzystuję ziemniaki, które zostały mi z dnia poprzedniego. Taki ziemniaczany omlet to bardzo pożywne danie. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie w pracy. 


Przepis na tortillę z ziemniakami


Omletem  z podanych proporcji najada się cała moja 3 osobowa rodzinka. Przygotujcie patelnię o średnicy około 20 cm i pasującą do niej pokrywkę. 

Składniki:


- 3-4 średnie, ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 papryki,
- 4 jajka,
- 50 ml śmietany lub mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- parmezan i szczypiorek do posypania gotowego dania,

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Dodaję pokrojoną w paski cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula i czosnek się zrumienią dokładam pokrojone w talarki ziemniaki. Całość delikatnie podsmażam. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Teraz staram się nie mieszać składników, żeby ziemniaki zachowały swój kształt. Składniki rozkładamy równomiernie na patelni by na każdy kawałek tortilli przypadał podobny ich zestaw. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na nasze składniki. Należy poruszać delikatnie patelnią by płynna masa dotarła pod spód wszystkich składników. Całość smażymy na patelni pod przykryciem około 10 minut. Gdy spód się już zrumieni a wierzch tortilli będzie już ścięty obracamy patelnię do góry dnem na talerz, który na ten moment zastąpi nam pokrywkę i zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię zrumienioną stroną do góry. Teraz już tylko dosłownie 2-3 minuty dzieli nas od gotowego dania. Zrumienioną z obu stron tortillę przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i szczypiorkiem. Gotowe. Smacznego!

tortilla


2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy i dawno jej nie robiłam. Tylko ziemniaki jeszcze za młode.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubimy bo to pożywne i zdrowe danie. Pozdrawiam:)

      Usuń